Characteristics on the Removal of Emulsified Vegetable Oil in Wastewater using Bio logical Fluidized Bed

생물학적(生物學的) 유동층(流動層)을 이용(利用)한 수중(水中)의 식물성유(植物性油) 제거특성(除去特性)

  • 김환기 (전북대학교 공과대학 토목공학과) ;
  • 박로삼 (경북산업대학 토목공학과)
  • Received : 1970.05.10
  • Published : 1990.09.30

Abstract

In this paper, the experimental study was carried out for the removal of olive oil in wastewater by the use of Biological Fluidized Bed(BFB) with the reticulated polypropylene sheets as media. The nonbiodegradable olive oil, one of the animal and vegitable oil, was used bacause of the relative simplicity of constitution. Biological degraciability and removal characteristics of emulsified olive oil were studied by batch and continuous experiments respectively. From the results of batch experiments, it was observed that the emulsified olive oli used in BFB reactor was absorbed by media and sludge in about 12 hours, and degradation of the absorbed olive oli was mostly completed for 24 hours. The functional relationship of Michaelis-Menten's Enzyme reaction equation exists between oil concentration and maximum specific rate of olive oil. From the continuous experiments for the removal of olive oil using BFB reactor, it was proved that the substrate removal rate coefficient $k=0.004d^{-1}$, which is the first order kinetics. It was apperared that oxygen utlization coefficients for synthesis(a') and endogeneous respiration(b') of microorganisms in the reactor are respectively 0.85mg $O_2/mg$ $COD_{cr}$ and 0.011mg $O_2/mg$ BVS. day.

본(本) 연구(硏究)는 동식물유중(動植物油中)에서 비교적(比較的) 조성(組成)이 단순(單純)하고 난분해성(難分解性) 물질(物質)인 Olive Oil의 유분제거(油分除去) 특성(特性)을, 합성직유(合成織維) 부직포(不織布)를 메디아로 하는 생물학적(生物學的) 유동층(流動層)(BFB) 반응기(反應器)를 사용하여 실험적(實驗的)으로 검토(檢討)하였다. 실험(實驗)은 회분식(回分式)에 의한 유분(油分)의 생물학적(生物學的) 분해성(分解性)과 연속(連續) 실험(實險)에 의한 유분(油分)의 제거(除去) 특성(特性)에 관하여 고찰(考察)하였다. 회분(回分) 실험(實驗)은 BFB 반응기(反應器)에 투입(投入)된 에멀젼상(狀) Olive Oil이 미생물(微生物) 부착(附着) 메이다에 의(依)해서 약 12시간(時間) 정도(程度)에서 흡착(吸着)되었고, 흡착(吸着)된 Oilve Oil은 24시간(時間) 정도(程度)에서 거의 분해(分解)가 완료(完了) 되었다. 또한, Olive Oil의 최대(最大) 비제거속도(比除去速度)와 유분(油分) 농도(濃度) 사이에는 Michaelis-Menten의 효소(酵素) 반은식(反應式)의 함수(凾數) 관계(關係)가 성립(成立)됨을 알 수 있었다. BFB반응조(反應槽)를 이용한 Olive Oil의 제거(除去)의 관한 연속(連續) 실험(實驗)에서는 기질제거속도(基質除去速度)가 1차(次) 반응(反應)의 관계(關係)가 있음을 알 수 있었고, 이때의 기질제거속도계수(基質除去速度係數)는 $k=0.004d^{-1}$이었다. 산소이용속도(酸素利用速度)에서 기질(基質)의 산화(酸化)에 이용(利用)된 산소량(酸素量) a'=0.85mg $O_2/mg$ $COD_{cr}$이고, 내생호흡(內生呼吸) 및 유지대사(維持代謝)에 필요한 산소량(酸素量) b'=0.011mg $O_2/mg$ BVS.day로 나타났다.

Keywords