Cultural Practices for Improving Grain Quality of Rice in Southern Plain Area

남부평야지 미질향상을 위한 재배기술 개선

  • Published : 1990.12.01

Abstract

This experiment was conducted to investigate the cultural practices for improvement of rice grain quality under different cultivation times and fertilizer levels at panicle initiation, heading and different drainage times after heading. The obtained results could be summarized as follows. In consideration of brown rice whole kernel form, and analyzed physico-chemical properties cultivation time required the optimum season before June 5. Feltilizer level at panicle initiation and heading needed 3kg/10a or less. Drainage time desired late drainage at 30-40 days after heading.

미질향상을 위한 재배기술을 구명하고자 재배시기, 수비 및 실비시용량, 출수후 락수시기 등을 달리하여 시험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 재배시기는 늦어질수록 완전립 비율이 떨어지고 청미와 사미의 비율이 증가되었으며, 아밀로스함량도 높아지는 경향이었다. 2. 수비 및 실비 시용량간에는 완전미비율에 큰 차이가 없었으나 무시용에서 약간 높았다. 아밀로스 함량과 단백질함량은 시비량이 증가함에 따라 약간씩 높아지는 경향이었다. 3. 출수후 조기낙수함에 따라 완전립비율은 낮아지고 청미와 사미는 증가하는 경향이었다. 단백질 함량은 낙수시기에 따라 큰 변화는 없으나 아밀로스 함량은 후기락수할수록 낮아졌다.

Keywords