Effects of Heat Stress and Extra Salt Addition on Acid-Base Balance, Water Intake and Egg Quality in Layers

고온 스트레스와 소금의 첨가가 산란계의 산-염기 평형과 음수량 및 난질에 미치는 영향

  • Published : 1990.12.01

Abstract

An experiment was conducted to investigate the effects of adding extra dietary salt on the blood acid-base balance, water intake and egg quality in heat stressed layers. Eighteen 44-wk-old brown commercial layers(Dekalb Warren) were randomly alloted to 0.25 and 0.75% dietary salt treatments, with nine replicates per treatment and one bird per replicate. After 3 d of preliminary period at 13~$16^{\circ}C$(normal temperature), layers were subjected to 3 d of collection period. Then the room temperature was raised to 33-$35^{\circ}C$f(hot temperature), and another 3 d of collodion period was followed. The experiment was designed as a $2\times2$ factorial and analyzed as suck The ANOVA test and comparison among treatment means were done at 5% probability levels. Results obtained were summarized as follows. L The heat stressed layers decreased feed intake, and increased water intake and excreta moisture content significantly. The addition of extradietary salt significantly increased excreta moisture content 2. The heat stressed layers showed significantly higher blood pH and lower $pCO_2$ values than the control bird However, the addition of extra salt did not change any acid-base variables. 3. The egg weight and shell quality decreased significantly, and haugh unit increased significantly by the heat stress. However, these values were not affected by the salt addition. In summary, the heat stressed layers displayed respiratory alkalosis and poor egg quality, as expected However, the addition of ex03 salt to the diet failed to alleviated the heat stress in this layer experiment.

고온 stress를 받고 있는 산란계의 사료에 소금을 초과 첨가하였을 때 혈액의 산-입기 평형과 음수량 및 난질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실험을 실시하였다. 44주령된 갈색 실용 산란계(Dekalb Warren) 18수를 소금 025% 및 0.75% 처리구에 처리당 9반복, 반복당 1수씩 완전임의 배치하였다. 우선 상은(13~$16^{\circ}C$)에서 3일간의 예비실험을 거친 후 3일간의 본 실험을 수행하였다. 그 후 실온을 고온(33~$35^{\circ}C$)으로 올린 후 3일간의 본 실험 기간을 둠으로써 $2\times2$ 요인실험이 되게 하였다. ANOVA 검정은 5% 수준에서 실시하였으며 처리평균간의 유의성 검정도 역시 5% 수준에서 실시하였다. 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 고온 stress에 의하여 사료 섭취량은 유의적으로 감소하였고 음수량과 배설물의 수분 함량은 증가하였으며, 소금의 추가 급여는 사료 섭취량과 음수량에는 영향을 주지 못하였으나 배설물의 수분 함량을 유의적으로 증가시켰다. 2. 고온 stress에 의하여 pH늘 유의적으로 증가하였고 $pCO_2$는 유의적으로 감소하였으며 ${HCO_3}^-$는 유의적인 차이를 나타내지 않았다. 또한 혈액의 산-염기변수는 소금의 추가 급여에 의하여 영향을 받지 않았다. 3. 고온 stress에 의하여 난중 및 난각의 질은 유의하게 감소하였고 Haugh unit는 유의하게 증가하였으며, 소금의 추가 급여는 난중, 난각 및 Haugh unit에 영향을 주지 못하였다. 결론적으로, 본 실험에서는 산란계에서 고온 stress 처리를 하였을 때 예상되는 호흡성 alkalosis와 난질 저하 현상 등을 관찰하였으며, 소금의 추가 급여는 고온 stress를 완화시키지 못하는 것으로 나타났다.

Keywords