Abstract
This study was carried out to investigate the effects of packaging methods on the shelf-life of refrigerated chicken parts at $4^{\circ}C$. The microbial and physicochemical changes of chicken parts during storage periods were also examined to determine the shelf-life. The shelf-life of chicken parts dipped in 7.5% potassium sorbate with different packaging methods such as conventional packaging, vacuum packaging and modified atmosphere packaging was determined. The shelf-life of conventional packaged chicken parts dipped in 7.5% potassium was $19\pm3$ days and the shelf-life of vacuum packaged chicken parts dipped in 7.5% potassium sorbate was $30\pm5$ days. The shelf-life of 10% $CO_2$ and 90% $N_2$ gas contained packaged chicken parts dipped in 7.5% potassium sorbate was $26\pm4$ days while 20% $CO_2$ and 80% $N_2$ gas contained packaged chicken parts dipped in 7.5% potassium sorbate was $30\pm5$ days.
닭고기를 $4^{\circ}C$에서 냉장 보관할 경우 포장방법이 닭고기의 저장성에 미치는 영향을 검토하였다. 닭고기의 저장성은 저장 중 닭고기의 표면 미생물 및 이화학적 품질을 조사함으로서 결정하였으며 사용된 닭고기는 포장하기 전에 7.5% potassium sorbate용액에 미리 침지한 후 일반포장, 진공포장, 혼합가스포장 등의 포장을 하였다. 이렇게 조사된 포장 닭고기의 저장성은 일반포장육의 경우에는 $19\pm3$일간, 진공포장육의 경우에는 $30\pm5$일간, 10% $CO_2$가스와 90% $N_2$가스 조성의 혼합가스 포장육의 경우에는 $26\pm4$일간, 20% $CO_2$ 가스와 80% $N_2$가스 조성의 혼합가스 포장육의 경우에는 $30\pm5$일간으로 나타나 진공포장육과 20% $CO_2$가스와 80% $N_2$ 가스 조성의 혼합가스 포장육의 경우가 가장 높은 저장성을 나타내었다. 그러나 진공포장의 경우에는 진공시의 압력차로 육즙이 침출 되어 포장지 내부에 고여 있는 등 혼합가스 포장에 비해 관능적으로 나빠 20% $CO_2$가스와 80% $N_2$ 가스 조성의 혼합가스 포장이 기호성과 저장성을 고려할 때 가장 바람직한 포장방법으로 평가되었다.