Korean Journal of Poultry Science (한국가금학회지)
- Volume 17 Issue 2
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- Pages.109-114
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- 1990
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- 1225-6625(pISSN)
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- 2287-5387(eISSN)
Studies on the Activity and Stability of Egg White lysozyme
난백 lysozyme의 역가측정과 안정성에 관한 연구
Abstract
Enzymatic activity of isolated Lysozyme from egg white by cation ion-exchange chromatography was detected with various methods and stability of lysozyme in solution was studied by heat and pH treatments. Lysozyme activity refered to mg pure lysozyme/mg sample was more accurate although it needed standard lysozyme. But lysozyme activity refered to units/mg sample could be detected easily and reducted total detection time. Enzymatic activity of isolated lysozyme which dissolved in 0.066M phosphate buffer(pH 6.3) and then incubated at
양이온 교환수지를 이용하며 추출한 난백 lysozyme의 분리방법에 따른 역가측정과 역가 측정방법에 따른 차이를 비교 검토하고 pH와 열에 대한 안정성을 구명하였다. Lysozyme의 역가를 측정하는데 있어서 시료 무게당 lysozyme량으로 정의할 경우는 순도 높은 표준품의 구입이 필요하나 반복에 따른 측정 오차의 범위가 적었다. 반면 시료 무게당 units으로 할 때 오차의 범위는 조금 넓었지만 간편 신속하게 측정할 수 있었다. 난백 lysogyme을 pH6.3인 0.066M 인산염 완충액에 넣어
Keywords