Enhanced Release of Cholecystokinin by Dietary Components in Chicks

사료성분에 의한 닭의 혈중 Cholecystokinin 농도의 상승

  • 양성익 (명고옥대학 농학부 가축사양학 연구소)
  • Published : 1990.06.01

Abstract

The effect of dietary components on cholecystokinin (CCK) release into plasma was investigated in chicks by feeding a meal through a stomach tube, followed by the CCK determination with specific CCK-8 antibody. In experimental 1, the results showed that both isolated soya protein and an amino acid mixture simulating the amino acid composition of the soya protein increased the release of CCK, though to a lesser extent with a delayed response in the former, when added to a protein-free diet. Among amino acids added singly to the protein-free diet, phenylalanine was more efficient than arginine and valine, exerting a response almost identical to the complete amino acid mixture. In experimental 2 and 3, by feeding the protein diets supplemented SBTI, piasma CCK level was promptly increased and this response was in a dose dependent fashion during the measurement time, being higher at 1000 than at 100 mg/kg diet. Since the SBTI supplementation did not affect crop emptying rates significantly, it was concluded that SBTI by itself enhanced CCK release into circulation.

닭의 Cholecystokinin (CCK) 방출에 미치는 사료성분에 대한 효과에 대해서 stomach tube에 의한 사료투여에 의해, 특수 CCK-8 antibody 를 이용해서 그 혈중 CCK의 농도를 측정했다. 실험 1에서, 무단백질사료에 대두단백질 및 대두단백질과 같은 조성의 아미노산혼합물을 첨가해서 투여한 결과 무단백질사료에 비교해서 유의하게 높은 증가를 보였으며, 아미노산혼합물사료투여가 단백질사료투여보다 빠른 증가가 관찰되었다. 무단백질사료에 아미노산을 단독으로 첨가하여 투여한 결과. phenylalanine 첨가 사료에서 Plasma중의 CCK농도가 가장 높게 나타나 아미노산혼합물과 같은 수준으로 나타났으며. 뒤이어 arginine이, valine에서 가장 낮은 분필반응이 관찰되었다. 실험 2와 3에서, 단백질사료에 SBTI를 첨가하여 투여한 결과, SBTI첨가 사료에 의해 Plasma CCK 농도는 투여 후 급격히 증가하였으며, 그 반응은 1,000mg첨가가 100mg/kg첨가보다 높은 dose response가 관찰되었다. SBTI첨가 사료에 의한 crop emptying에는 처리군과 차이가 나타나지 않아, SBTI가 단독으로 plasma CCK농도를 상승시킨다고 생각된다.

Keywords