정어리유 섭취시 몇가지 산화방지제의 첨가가 혈장과 간의 Tocopherol 함량에 미치는 영향

Effects of Some Antioxidants Added to Sardine Oil on Tocopherols Contents in Plasma and Liver of Rats

  • 최임순 (동덕여자대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1990.02.01

초록

흰쥐의 비타민 E의 최소필요량인 30IU/kg diet를 공급하는 기본식이에 산화방지제로 800mg의 $\alpha$-tocopherol, 1000mg의 $\zeta$-tocopherol 및 rosemary extract를 첨가한 정어리유를 실험동물에 섭취시켜 혈장과 간에서의 tocopherol과 지질과산물(LPO)의 함량을 분석하였다. 돈지군에 비하여 정어리유 섭취군에서 평균 체중증가량의 변화는 차이를 보이지 않았으나 체중에 대한 간의 무게의 비율은 증가하였다. 정어리 섭취유에 따라 혈장과 간에서 $\alpha$-tocopherol의 함량은 크게 감소하였으나 몇가지 산화방지제 첨가에 따라 tocopherol의 함량을 유의적으로 증가시킬수는 있었지만 대조군 수준에는 미치지 못하였으므로 효율적으로 조직의 LPO수준을 낮출 수 없었다. 따라서 정어리유 섭취시 조직내에서의 비타민 E의 감소를 방지하고 LPO의 상승을 억제시킬 수 있는 적절한 산화방지제의 첨가수준을 결정하기 위한 연구가 계속적으로 수행되어야 할 것으로 생각된다.

The effects of dietary intake of sardine oil containing $\alpha-tocopherol(800mg/kg$ oil), $\delta-tocopherol(1, 000mg/kg$ oil) or rosermary extract(1, 000/kg oil) on the tocopherols and lipid peroxide levels in plasma and liver were investigated in rats. Ten % sardine oil with antioxidant was added to the basic diet containing 30 IU of vitamin E per kg diet. The sardine oil groups showed higher liver weight per body weight than that of lard group. Lipid peroxide(LPO) level in liver was significantly higher in the sardine oil groups, therfore the addition of antioxidants had no effect on the LPO values. $\alpha-Tocopherol$ contents in the plasma and liver were greatly lowered by sardine oil ingestion. The addition of $\alpha-tocopherol, $ $\beta-tocopheral$ or rosemary extract increased the tocopherols contents in plasma and liver. However, with the amount of antioxidants used in this experiment, tocopherols levels in tissue fed sardine oil were lower than those of lard group.

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