일반계 및 다수계 현미와 백미의 무기질 함량

Mineral Contents of Japonica and J/Indica Brown and Milled Rices

  • 김성곤 (단국대하교 식품영양학과) ;
  • 한양일 (서원대학교 식품영양학과) ;
  • 김을상 (단국대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1990.08.01

초록

일반계(34품종)와 다수계(25품종) 쌀의 무기질 함량은 현미에서는 인과 마그네슘, 백미에서는 철과 망간만이 유의적인 차이를 보였다. 무기질의 변이계수는 현미와 백미 모두 다수계 품종이 일반계 품종보다 낮았다. 일반계 현미의 칼슘, 마그네슘, 철, 구리, 망간 및 아연의 함량은 백미와 높은 정의 상관을 보엿으나, 다수계 현미의 경우에는 칼슘, 구리, 망간 및 아연은 높은 정의 상관을, 철은 높은 부의 상관을 보였다. 무기질 끼리의 상관관계는 현미보다 백미에서 일반계와 다수계 품종간에 비슷한 결과를 보였다.

The mineral contents of Japonica(34 varieties) and J/Indica(25 varieties) brown rices sho-wed that phosphorus an magnesium contents were statistically different. However iron and magnesium contents were significantly different between Japonica and J/Indica milled rices. The coefficients of variance for minerals of brown and milled rices were lowever in J/Indica than Faponica Barieties. The contents of calcium magnesium iron copper manganese and zinc of Japonica brown rices were positively correlated with those of milled rices. on the other hand J/Indica brown rices had a positive correlation with milled rices in calcium copper manganese and zinc and a negative correlation in iron. Milled rices of both Japonica and J/Indica varieties showed similar results in terms of correlation among minerals.

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