A Study on the Determination of Caffeine in Coffee, Black tea and Green Tea by high performance Liquid Chromatography

고속액체 크로마토크래피에 의한 커피, 홍차, 녹차중의 카페인 정량에 관한 연구

  • Published : 1990.12.01

Abstract

A simple and practical method for the determination of caffeine in coffee, black tea and green tea was studied. The analysis of caffeine was performed by reverse phase high perfomance liquid chromatography using a ${\mu}-Bondapak$ C18 column at isocratic condition with methanol-acetic acid-water (20: 1: 79) on UV detector at 280 nm. The extraction and clean-up of caffeine in sample is based on combing a simple pretreatment with the use of a Sep-Pak Alumina A cartridge. The average recoveries of caffeine from several samples were 95.2 -101.3%, the relative standard deviation for the whole procedure was 0.10 ~ 0.62%, and the detection limit of caffeine in sample solution was about $0.1\;\mu\textrm{g}\;per\;ml$.

커피, 홍차, 녹차중의 카페인 함량을 간단하고 신속하게 정량하는 방법을 검토하였다. 역상계 액체크로마토그래피에 의한 카페인 정량은 메타놀-초산-물(20 : 1 : 79)을 이동상으로 하여 ${\mu}-Bondapak$ C18 컬럼하에서 이루어졌다. 카페인의 검출에는 UV검출기를 사용하여 280 mm에서 행하였다. Sep-Pak alumina A 카트리지를 이용한 간단한 전처리를 통해 효과적으로 카페인의 추출 및 clean-up를 행하였다. 카페인의 첨가 회수율은 95.2~101.3%이었고 분석의 재현성은 상대표준 편차로서 0.10~0.62%이었으며 검출한계는 $0.1;\mu\textrm{g}$/ml이었다.

Keywords