Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 5 Issue 3
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- Pages.85-98
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- 1990
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Hazard Analysis of Packaged Meals (Dosirak) During Delivery
도시락 유통과정의 미생물적 품질관리를 위한 연구
- Shin, Sung-Won (Department of Food & Nutrition, College of Home Economics, Yonsei University.) ;
- Rew, Kyung (Department of Food & Nutrition, College of Home Economics, Yonsei University.) ;
- Kwak, Tong-Kyung (Department of Food & Nutrition, College of Home Economics, Yonsei University.)
- Published : 1990.09.01
Abstract
Microbiological quality of packaged meals (Dosirak) was assessed in three operations under the both conditions of actual food processing and simulated time-temperature. Time and temperature data indicated that all the phases after cooking were critical for microbiological quality control. Microbiological test results by simulated time-temperature conditions revealed that microbiological quality of packaged meals decreased as the storage time and temperature increase. Delivery practices without refrigeration in summer and hot-holding below
서울, 경기지역 에 위치한 도시락 제조업체 중 규모별로 대, 중, 소규모 1개 업체씩 총 3개 업체를 대상으로 하여 도시락 유통과정 중에서 음식의 미생물적 품질에 영향을 미치는 소요시간 및 온도 요인, 인적, 환경적 요인, 시설 구비에 의한 요인 등을 종합적으로 평가하였다. 도시락이 조리된 이후 급식까지의 전단계, 즉, 냉장, 포장, 보관, 운반 및 급식까지의 보관단계에서 온도상태 및 소요시간이 품질이 저하를 초래할 수 있는 위험한 실정이어서 도시락 유통과정 중의 소요시간 및 온도의 통제문제가 매우 심각하다. 조사대상 업체에서 생산한 도시락이 현재의 유통시간대에서 여름철에 냉장 시설없이 유통된다면 급식 시 미생물적 품질이 크게 저하될 것이다. 도시락이 슈퍼마켓에서 열장고에서 진열되었다가 판매되는 경우 열장고의 온도가 위험온도 범주내에 있기 때문에 보관시간이 지연됨에 따라 미생물 수치는 급격히 증가하였다.