Study on the Rheological Properties of the Lactic acid Fermented Milk

유산균배양액의 유체역학적 성질에 관한 연구

  • Published : 1990.03.01

Abstract

As a link in the studies on the extracellular polysaccharide by lactic acid bacteria, the experiment was conducted to investigate the viscosity variations and rheological properties of 10% reconstituted skim milk and 12% reconstituted whole milk, respectively. 1. 10% reconstituted skim milk cultured by Str. thrennophilus 510 showed strong flow property of pseudoplastic fluid depending upon the production of exopolysaccharide. And the viscosity reached the highest value within 14% concentration. 2. 12% reconstituted whole milk cultured by lactic acid bacteria indicated flow property of pseudoplastic fluid. But there was a big difference in the viscosity as compared with 10% skim milk. 3. The maximum consistency index (k) and the minimum flow behavior index (n) of the fermented milk by Str. thermophilus 510 were 43 and 0.09, respectively. They were 35 and 0.09, in case of Lb. bulgaricus.

유산균이 생성하는 다당류에 관한 연구의 일환으로서 Str. themophilus 와 Lb. bulgaricus를 10% 환원탈지유와 12% 환원전지유에 배양하면서 다당류 생성에 따른 우유 배양액 점도의 경시적 변화 및 그의 유체역학적인 특성에 대하여 조사하였다. 1. Str. themophilus 510의 10% 탈지유 배양액의 의가소성 유체의 유동양식을 가장 강하게 나타냈다. 한편 14% 농도에서 가장 높은 점도의 경시적 변화 및 그의 유체역학적인 특성에 대하여 조사하였다. 1. 12% 전지유배양액의 경우 의가소성유체의 유동양식을 나타내지만 탈지유 배양액에 비해서 현저한 점도의 저하를 나타냈다. 1. Str. themophilus 510 배양액의 최대 점조도 계수와 최소 유동지수는 각각 43, 0.09 이며 Lb. bulgaricus는 35, 0.09이다.

Keywords