Bacillus subtilis가 생산하는 비특이적 $\beta$-fructofuransoidase의 부분정제 및 특성

Partial Purification and Properties of Non-specific $\beta$ -fructofuranosidase Produced by Bacillus subtilis

  • 발행 : 1990.10.01

초록

Bacillus subtilis의 세포내 이눌라아제가 부분정제되고 그의 작용 모드와 일반적 특성이 조사되었다. 이 효소는 gel filtration에 의하여 분자량을 추정하였을 때 49,000이었고, 등진점은 5.2 이었다. 기질에 대한 친화성의 지표인 Km값은 설탕에 대해서는 10mM, 라피노오스에 대해서는 18mM 이었다. 이 효소는 산성쪽에서는 불안정한 단백질로서 pH6.6에서 최대 활성을 보였으며 최적온도는 10분간 반응시켰을 때 50'C였다. 이 효소의 작용모든는 이눌린같은 구조를 가지는 과당 중합체를 과당 끝부분으로부터 하나씩 잘라가는 exo-cleavage 형이었다.

An intracellular inulase ( fJ-fructofuranoside fructohydrolase, EC 3.2.1.26) from Bacillus subtilis has been partially purified and its mode of action and general properties were studied. The enzyme had an apparent molecular weight of 49,000 as estimated by gel filtration and its pI point was 5.2. Substrate concentration studies showed an apparent Km of 10 mM for sucrose and of 18 mM for raffinose. The enzyme was an acid-labile protein with a pH optimum of 6.6. The optimum temperature was 50$^{\circ}$C. The enzyme acts on straight chain oligo- and poly-fructosides of the inulin series via a exo-wise cleavage mechanism, as well as on sucrose.

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