Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 18 Issue 4
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- Pages.344-351
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- 1990
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Partial Purification and Characterization of the Alkaline Protease from Baccillus sp.
Bacillus sp.가 생산하는 호알카리성 Protease의 부분정제 및 특성
Abstract
An alkalophilic microoganism producing a detergent-resistant alkaline protease was isolated from soil and identified as Baeiltus sp. The alkaline protease has been partially purified by ammonium sulfate fractionation, DEAE-Cellulose, CM-Cellulose and Sephdex G-100 column chromatography. The purified alkaline protease was highly active at pH 12-13 toward casein and stable at pH values from 6 to ll. The optimum temperature for the enzyme reaction was
계명활성제 내성이 있으면서 호알카리성인 protease를 생산하는 미생물을 토양에서 분리하였다. 분리된 미생물을 형태적, 생리학적, 화학분류학적 및 5S RNA 분석으로 동정한 결과 Bacillus sp.인 것으로 판명되었다. 호알카리성 protease는 황산암모늄 분획, DEAE-Cellulose, CM-Cellulose, Sephadex G-100 column chromatogrphy로 분리, 정제하였다. 정제된 호알카리성 protease는 casein에 대하여 pH6.0에서 11.0 사이에서 안정성을 나타내었다. 분리된 효소의 작용 최적 온도는