Bacillus sp.가 생산하는 호알카리성 Protease의 부분정제 및 특성

Partial Purification and Characterization of the Alkaline Protease from Baccillus sp.

  • 안장우 (서울대학교농과대학식품공학과) ;
  • 오태광 (서울대학교농과대학식품공학과) ;
  • 박용하 (서울대학교농과대학식품공학과) ;
  • 박관하 (한국과학기술원유전공학센터)
  • 발행 : 1990.08.01

초록

계명활성제 내성이 있으면서 호알카리성인 protease를 생산하는 미생물을 토양에서 분리하였다. 분리된 미생물을 형태적, 생리학적, 화학분류학적 및 5S RNA 분석으로 동정한 결과 Bacillus sp.인 것으로 판명되었다. 호알카리성 protease는 황산암모늄 분획, DEAE-Cellulose, CM-Cellulose, Sephadex G-100 column chromatogrphy로 분리, 정제하였다. 정제된 호알카리성 protease는 casein에 대하여 pH6.0에서 11.0 사이에서 안정성을 나타내었다. 분리된 효소의 작용 최적 온도는 $55^{\circ}C$이었다. 이 효소는 diisopropyl fluorophosphate(DFP)로 완전히 불활성화되는 것으로 보아 serine protease로 추정되며 계면활성제의 존재하에서도 안정하였다.

An alkalophilic microoganism producing a detergent-resistant alkaline protease was isolated from soil and identified as Baeiltus sp. The alkaline protease has been partially purified by ammonium sulfate fractionation, DEAE-Cellulose, CM-Cellulose and Sephdex G-100 column chromatography. The purified alkaline protease was highly active at pH 12-13 toward casein and stable at pH values from 6 to ll. The optimum temperature for the enzyme reaction was $55^{\circ}C$. The enzyme was completely inactivated by diisopropyl fluorophosphate (DFP) indicating that the enzyme was serine protease, but considerabiy stable in the presence of surface active agents.

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