Isolation and Characterization of Prophage cured strain derivatives from Lactobacillus casei YIT 9018

Lactobacillus casei YIT 9018로부터 Prophage cured strain의 분리 및 특성

  • Published : 1990.06.01

Abstract

Prophage cured strain derivatives from Luctobacillirs araei YIT 9018 were isolated from thermoinducible mutant of the parent lysogenic strain. Two thermoinducible mutants were isolated from L. casei YIT 9018 strain treated with N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine. Prophage cured strains were selected after heat induction of thermoinducible strains at $42^{\circ}C$ for 30 min in MRT medium containing anti- 4 FSV serum. The prophage cured strains, L. casei HYM 1213 and L. casei HYM 4024, could be used an indicator strain for temperate phage $\phi$ FSW. The growth, lactic acid producing ability and carbohydrates fermentation of L. casei HYM 1213 were similar to the parent L. cmei YIT 9018 strain, but A. casei HYM 4024 was not. One of the prophage cured strain, L. cmei HYM 1213, could be used industrially .to produce lactic acid beverages because this strah could not induce the virulent phage$\phi$FSV. The physiological characterization of L. casei HYM 1213 strain was similar to the parent L. casei YIT 9018 strain.

L.casei YIT 9018균주에 N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine을 처리하여 thermoinducible mutants를 분리하였고, 이 균주를 $42^{\circ}C$에서 30분 동안 열처리하여 prophage가 cured된 균주 L.casei HYM 1213과 L.casei HYM 4024를 분리하였다. Prophage cured strain L.case HYM 1213과 L.casei HYM 4024는 temperate phage $\phi$Fsw에 대해 지시균으로서 능력을 가지고 있었으며, 어떤 온도에서도 temperate phage $\phi$FSW가 검출되지 않았다. 이들의 생리적 특성을 모균주인 L.caseiYIT 9018과 비교한 결과 L.casei HYM 1213 균주는 균의 증식, pH변화, 산생성능력, 당 발효능력에서 모균주와 유사한 것으로 나타났으나, L.casei HYM 4024균주는 pH변화와 산생성능력이 모균주에 비해 미약한 것으로 나타났다. Plasmid DNA는 두 균주 모두 모균주와 동일한 size를 보여주여, prophage가 cured되었어도 plasmid DNA에는 손실을 가져오지 않았음을 알 수 있었다.

Keywords