Studies on the Production of L-Ascorbic Acid; Examination of the Metabolites Produced by Gluconobacter spp. from L-Sorbitol, L-Sorbose or D-Glucose

L-Ascorbic Acid 생산에 관한 연구; Gluconobacter spp.의 L-sorbitol, L-sorbose, 포도당 대사물에 관한 연구

  • Published : 1990.03.01

Abstract

G. Melanogenus metabolized D-sorbitol to L-sorbose, and to 2-keto-L-gulonic acid. G. cerinus oxidized D-glucose to accumulate 2-keto-D-gluconic acid, 5-keto-D-gluconic acid and 2,5-diketo-D-gluconic acid. 2,5-Diketo-D-gluconc acid was confirmed to be the further oxidized product of 2-keto-D-gluconic acid. The amount of calcium carbonate added to the culture broth increased the relative amount of 5-keto-D-gluconate. When, instead of calcium carbonate, other bases were employed to neutralize the oxidized products, 2-keto-D-gluconate was produced only.

D-sorbitol을 첨가한 배지에서 G. melanogenus를 배양하였을 때에 D-sorbitold은 L-sorbose를 거쳐 2 keto-L-gulonic acid로 전환되었다. G. cerinus를 D-sorbitol 대신에 포도당을 첨가하여 준 배지에서 배양하였을 때에 포도당은 2-keto-D-gluconic acid, 5-keto-D-gluconic acid, 2.5 diketo-D-gluconic acid로 산화되었다. 2,5-diketo-D-gluconic acid는 포도당이 2-keto-D-gluconic acid를 거쳐 생성되는 것으로 확인되었다. 배양액에 첨가하여 준 탄산칼슘의 양을 증가시키면 5-keto-D-gluconate의 생성이 증가하였고, 탄산칼슘대신에 다른염기를 배양액에 가하여 주었을 때는 2keto-D-gliconate만 생성되었다.

Keywords