Isolation and properties of D-xylose fermenting yeast

D-xylose 발효효모의 분리 및 성질

  • Published : 1990.12.01

Abstract

In order to ferment D-xylose directly to ethanol, Yeasts capable of utilizing D-xylose as a sole carbon source and energy source were isolated from soil, sawdust and rotten woods. Among them, the yeast strain, which showed the best ability to produce ethanol, was identified as Candida sp. L-16 isolated from rotten woods. The optimal conditions for production of ethanol were 60rpm of agitation speed, 28j.deg.C of temperature, 4.5 of initial pH and 5% of D-xylose concentration. Ethanol production was reached to maximum state for 4 days culture. Under these optimal conditions, the maximum ethanol concentration and theoretical ethanol yield were 2.4%(v/v) and 74.4% of theoretical value, respectively.

D-xylose로부터 직접 ethanol을 생산할 목적으로 D-xylose를 유일한 탄소원과 에너지원으로 이용하는 효모들을 토양, 톱밥, 썩은 나무들로부터 분리하였다. 이 균주들 가운데서 ethanol 생산력이 가장 우수한 균주는 썩은 나무로부터 분리한 Candida sp. L-16으로 동정되었다. 이균주를 이용한 ethanol 발효의 최적 조건은 진탕속도 60rpm, 배양온도 28C, 초기 pH 4.5 및 D-xylose 농도 5%이었다. 알코올 생산은 배양 4일째에 최대치에 도달했고 이때의 ethanol 농도는 2.4%(v/v)로서 이론적인 ethanol 수율은 총당에 대해 74.4%이었다.

Keywords