Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 6 Issue 4 Serial No. 13
- /
- Pages.51-58
- /
- 1990
- /
- 2287-1780(pISSN)
- /
- 2287-1772(eISSN)
Fatty Acid and Amino Acid Compositions of Dodok (Codonopsis laceolata)
더덕의 지방산 및 아미노산 조성
- Maeng, Young-Sun (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
- Park, Hye-Kyung (Korea Nutrition Institute, Hallym University)
- Published : 1990.10.30
Abstract
In the present study, proximate compostions, fatty acid and amino acid compositions of wild and cultivated Dodok (Codonopsis laceolata B. et H.) were analysed. The contents of crude ash and crude protein were higher in the cultivated Dodok than in the wild Dodok. The main fatty acids in the total lipid, free lipid and bound lipid of wild and cultivated Dodok were linoleic acid, palmitic acid and followed by linolenic acid. In the case of wild Dodok, numerous unknown peaks were appeared significantly. The amino acids analyzed in wild aid cultivated Dodok were lysine, histidine, arginine, aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine and phenylalanine. Arginine was the predominant amino acid in both wild and cultivated Dodok.
본 연구에서는 산더덕과 재배더덕의 일반성분. 지방산 및 아미노산 조성을 비교분석하였다. 재배더덕은 산더덕보다 조회분은 1.83배, 조단백질 1.67배 높았으며, 산더덕은 재배더덕에 비하여 조지방이 1.09배. 조섬유가 2.03배 높은 값을 나타내었다. 지질성분의 지방산조성은 총지방질, 유리지방질. 결합지방질에서 함량의 차이는 있지만, linoleic acid, palmitic acid, linolenic acid가 주요 지방산으로 60%이상을 차지하였다. 아미노산양은 시료 100mg당 건량기준으로 산더덕이 6.07mg, 재배더덕이 8.42mg이었으며, 질소 gram당 아미노산 함량순위는 산더덕의 경우 Arg>Glu>Lys>Asp>Phe이었으며, 재배더덕의 경우는 Arg>Glu>Asp>Lys>His의 순이었다.
Keywords