Extraction of proteins from soymilk residue using the enzymes from Bacillus subtilis

납두균 효소를 이용한 두유단백질의 용출

  • Lee, Snag-Min (Dept. of Food Science and Technology, Seoul National University) ;
  • Kim, Ze-Uook (Dept. of Food Science and Technology, Seoul National University)
  • 이상민 (서울대학교 식품공학과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 식품공학과)
  • Published : 1990.12.30

Abstract

To extract insoluble proteins of soymilk residue by microorganism the soymilk residue was treated with crude enzyme solution from Bacillus subtilis IAM 1071 natto. Optimum conditions of pH, temperature, and digestion time were determined, and amino acid composition of the extract was obtained at $45^{\circ}C$. Under optimum conditions, the extractability with natto reached to 65% in 15hrs. The contents of essential amino acids of extract were high and specially, S-containing amino acids including methonine and cysteine and Lysine content were high.

두유박에 함유되어 있는 불용성 형태의 단백질을 Bacillus subtilis IAM 1071 natto가 생산하는 효소를 이용하여 가용성 형태의 단백질로 용출시키기 위하여 효소작용 최적 조건으로서 pH, 온도 및 소화 시간을 결정한 다음 추출액의 ·아미노산 조성을 분석하였다. 두유박의 단백질 용출을 위한 최적 pH는 7.5였으며 최적온도는 $45^{\circ}C$였고 최적조건하에서 15시간의 소화로 63%의 단백질 추출율을 보였다. 추출액의 아미노산은 고르게 분포되었으며, 특히 필수 아미노산의 조성도 상당히 좋은 편이다.

Keywords