Isolation and production of soymilk-clotting enzymes from Bacillus sp. K-324-7

대두유 응고효소 생산에 관한 연구

  • Lee, Gi-Soung (Department of Food Science and Technology, College of Industrial Studies, Chung-Ang University) ;
  • Han, Myun-Soo (Department of Food Science and Technology, College of Industrial Studies, Chung-Ang University) ;
  • Shim, Sang-Kook (Department of Food Technology, Dongnam Health Junior College) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Science and Technology, College of Industrial Studies, Chung-Ang University)
  • 이기성 (중앙대학교 산업대학 식품가공학과) ;
  • 한면수 (중앙대학교 산업대학 식품가공학과) ;
  • 심상국 (동남보건전문대학 식품가공과) ;
  • 정동효 (중앙대학교 산업대학 식품가공학과)
  • Published : 1990.06.30

Abstract

A bacterial strain which was capable of producing extracellular soymilk-clotting enzyme was isolated from soil samples during the course of screening test. The characteristics of the isolated strain K-324-7, indicated that the strain belonged to species of Bacillus cereus. The crude purification of this enzyme was precipitated by salting out with ammonium sulfate of 0.8 saturation. The optimal pH for the enzyme activity was at $6.1{\sim}7.0$ and below $50^{\circ}C$. The optimal culture medium for the production of soymilk-clotting enzyme were consisted of 0.2% glucose, 0.2% peptone, and 0.5% $KH_2PO_4$ with initial pH value of 6.5. The activity of enzyme was maximum when the microbe was cultured for 3 days at $35^{\circ}C$.

토양 시료로 부터 선별과정을 거쳐 대두유를 응고시킬 수 있는 extracellular 대두유응고효소를 생산하는 균주를 분리하고 분리세균 K-324-7균주에 의한 효소생산의 확인과 형태적 생리적 성질을 조사한 결과 Bacillus cereus로 동정되었다. Bacillus K-324-7 분리균이 생산하는 대두유 응고효소는 황산암모늄 0.8포화 용액에서 가장 높은 활성을 나타내었으며, 최적활성 pH는 6.1이며, 최적활성온도는 $70^{\circ}C$이었다. 또한 pH 안정성은 pH $6.0{\sim}7.0$ 사이에서 안정하였고 열안정성은 $50^{\circ}C$ 이하의 온도에서 인정하였다. 한편 대두유 응고효소의 생산 배양조건을 검토한 결과 탄소원은 glucose 0.2%, 질소원은 peptone 0.2%, 무기염은 $KH_2PO_4$ 0.5%, pH는 6.5, 배양온도는 $35^{\circ}C$로 배양기간은 3일 정도가 적당하였으며 그 이상 배양하면 생성된 효소의 활성이 감소됨을 알 수 있었다.

Keywords