Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 22 Issue 5
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- Pages.543-548
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
Influence of Isolation Method on the Composition of Apricot (Prunus armeniaca var. ansu Max.) Flavor
살구의 휘발성 성분 조성에 대한 분리방법의 영향
- Kim, Young-Hoi (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Kwag, Jai-Jin (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Kwon, Young-Ju (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Yang, Kwang-Kyu (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute)
- Published : 1990.10.01
Abstract
Volatile components of fresh apricot (Prunus armeniaca var. ansu Max.) were isolated by simultaneous distillation-extraction at two different pH values of 3.1 and 7.0 and by headspace trapping method. The volatiles were analyzed by GC and GC-MS. A total of 80 components were identified in the three aroma concentrates, including 9 naphthalene derivatives that were not previously reported in apricot. Of components identified in native pH (3.1) sample, the major components were aliphatic
살구의 휘발성 향기성분 조성에 대한 분리 방법의 영향을 조사코저 살구 과육(pH 3.1)을 simultaneous distillation-extraction(SDE)법, headspace trapping법 또는 이를 pH 7.0으로 중화시킨 후 SDE법에 의해 얻어진 정유성분의 조성을 분석 비교하였다. GC-MS 및 GC에 의한 표준품과 머무름 시간의 비교에 의해 확인된 80종의 성분들 중 pH3.1에서 SDE법에 의해 얻어진 정유성분중에는 다른 두 가지 방법에 의해 얻어진 정유성분에서는 검출되지 않거나 또는 미량으로 검출된 n-hexanal, trans-2-hexenal, cis-3-hexen-1-ol, linalool oxide, linalool,