Determination of Oxidation Stability of Perilla Oil by the Rancimat Method

랜시매트법에 의한 들기름의 산화안정성 측정

  • Published : 1990.02.01

Abstract

Comparison of induction times among the Rancimat Method, the Oven Test and the Weight Method were investigated, and the oxidation stability of perilla oil was determinated by the Rancimat Method. The induction times determinated by three methods using perilla oil show a good correlation. And the temperature dependence of the induction times of perilla oil was as follows. $t_p=e^{-0.0815T+9.183}$. The antioxidant effect of Tocopherols on the oxidation of perilla oil was not observed, and the antioxidant effect of the organic acids was increased in the order of Ascorbic acid>Ascorbyl stearate>Malic acid>Tartaric acid>Citric acid. The synergistic effect of Ascorbic acid (500 ppm)and Tocopherols was not observed below 200ppm of Tocopherols, but became larger with increasing Tocopherols level over 200ppm.

최근 유지의 산화안정성 측정방법으로서 이용되기 시작한 Rancimat법의 측정결과를 oven 시험 및 중량법의 결과와 비교하여 세 측정법의 결과가 거의 일치함을 확인하였고, Rancimat 측정에 있어서 들기름의 측정온도와 유도기간 사이에는 다음의 관계가 있음을 알았다. $t_p=e^{-0.0815T+9.183}$ 들기름 항산화제로서 TOC 단독으로는 효과가 없으며, 유기산의 경우에는 AA>ASE>MA>TA>CA 순으로 항산화 효과가 있었다. AA의 경우 500ppm까지는 항산화 효과가 급속히 증대하나 그 이상 첨가시에는 완만하였다. AA 500ppm에 TOC를 함께 첨가한 경우 TOC 200ppm까지는 상승효과가 없었으며, TOC 200ppm 이상 첨가할 경우 상승효과가 나타나 TOC 700ppm의 경우에는 들기름의 산화안정성을 4.6배 향상시킬 수 있었다.

Keywords