사료폐수를 이용한 Alkaline Pretense 생산균의 동정 및 효소생산 조건

Identification of the Pretense Producing Bacteria to Use Fish Meal Wastewater and the Producing Conditions for the Enzyme

  • 신석우 (여수수산대학 식품공학과) ;
  • 정규진 (여수수산대학 식품공학과) ;
  • 김성우 (여수수산대학 식품공학과) ;
  • 박승희 (여수수산대학 식품공학과)
  • SHIN Suk-Woo (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Yeosu) ;
  • JUNG Kyoo-Jin (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Yeosu) ;
  • KIM Seong-Woo (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Yeosu) ;
  • PARK Seung-Hee (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Yeosu)
  • 발행 : 1989.06.01

초록

여수오천공단을 중심으로 하여 어분사료공장폐수가 일일 약 300톤 정도 유출되고 있어 그 처리에 막대한 경비가 소요되고 있다. 이 폐수는 수용성 단백질로서 미생물균체생산 및 protease생산에 활용가능성이 많은 것으로 우선 수계의 alkaline protease활성이 강한 균주를 분리하여 분리균(G-12,6-14균주)의 효소생산조건을 구명하고자 본 실험을 행해 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 해수로부터 분리한 alkaline pretense활성이 강한 G-12, G-14균주는 생화학적인 성상에 의해 각각 Pseudomonas chlororaphis와 Pseudomonas alcaligenes로 동정되 었다. 2. 효소생산을 위한 Pseudomonas chlororaphis의 탄소원과 질소원은 galactose와 casein이었고, Pseudomonas alcaligenes에 있어서는 raffinose와 정어리 사료폐수의 수용성 단백질이 가장 적합하였다. 3. 사용한 금속염은 모두 저해작용을 나타내었다. 4. 생산최적 initial pH는 G-12와 G-14균주에 있어서 각각 8.0, 10.0이었고, 지적온도는 $30^{\circ}C$로 두 균주가 동일하였다. 5. G-12, G-14균주 모두 $30^{\circ}C$ 35시간 배양시 효소활성이 각각 310 unit/ml, 385 unit/ml로 최고에 달했다.

This experiment was conducted to utilize the water soluble protein from the fish meal in wastewater as nitrogen source by alkaline protease producting bacteria and to investigate the culture condition of the production. G-12 and G-14 strains having the strong activity of the alkaline pretense were isolated from sea water. These strains were identified as Pseudomonas chlororaphis and Pseudomonas alcaligenes according to physiologycal characteristics, respectively. In enzyme production, galactose and casein for G-12 strain, and raffinose and the water soluble protein of the fish meal wastewater for G-14 strain was favorable as carbon and nitrogen source. An action of inhibition appeared in all of the metal salts used. The optimal temperature of enzyme production was $30^{\circ}C$ for all strains. Optimal initial pH for the enzyme formation in G-12 and G-14 strains was pH 10.0 and 8.0. When these two strains were incubated for $30\~35$ hours in the optimal production medium, the enzyme production reached at maximum.

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