Investigation on Status of Pou1try Industry in Japan

일본의 양계추이와 경영실태에 관한 조사분석

  • Published : 1989.03.01

Abstract

Selection of breeds, adequate environment and sanitary condition must be considered to improve production ability. Minimizing of production cost through reasonable management and farm system can introduce maximizing net income. Followings are the summary of poultry industry in Japan: (1) To decreasing consumers Price and to gurantee the quality of eggs, poultry farms changed their farm system as complex which contain feed factory, GP center and processing factory as well as raising laying hens. (2) Broiler farms moved from suburbs to several remote from cites owing to development of transferation , and rising price of land. (3) The egg Price in Japan was depended on season. From fall to spring, the Price was usually rised due to increased consumption, and from May to August the price always dropped. (4) The average production per one you was around 17kg/hen and average feed consumption was around 2.45. Rearing rate was around 98.5% and motality of hens was around 7%. And one person reared 15,000-20,000 hens in over 100 thousand chicken reared farms even though average ability per person showed 3,266 hens.

본 조사분석은 1988년 9월부터 1989년 1월까지 일본에서 자료수집, 견학, 방간조사 된 것을 보고한다. (1) 1955연도 농업총생산액 중 축산업 10.5%중 양계업이 4.6%이였으나, 1985연도에는 축산업이 28.9%로 비중이 확대되었으며 양계업은 8.2%로 신장되었다. 반면, 미맥류는 60.3%에서 34.3%로 감소하였다. 타 축산업 또 낙농 7.9%, 육년 4.3%, 돈 7.9%로서 양계산업의 비중이 큼을 나타내고 있다. (2) 채난계사육농가호수를 보면 ,1955연도에 450만수였던 것이 1986년도에는 와서는 116천 호로 1/39로 감소되었으며, '87∼' 88연도에는 사상 최대ㆍ불황이 계속되어 더욱 감소될 전망이다. (3)사육수를 보면 1955연도에 3,954 만수였던 것이 1986연도에는 12,965 만수로서 3배 이상의 증가를 가져왔다. 현재 채난계수가 인구수와 비교하여 많은 것으로 되어있으며, 국민1인당 300개의 계란을 소비하고 있다. 앞으로 수요가 확대되지 않는 한 고도의 기술향상으로 생산능역의 향상을 예측하게 됨으로 사육수수는 증가하지 못하게 되며, 오히려 감소가 예상된다. (4) 채난계 경영형태는 농가양계는 거의 없어지고, 전업양계에서 기업양계, 시설통합양계로 발전되고 있다. 즉, 수평통합과 수직적 통합의 결합된 순환적 통합으로 전개되고 있다. (5)계란의 유통마진을 줄이고 품질을 보장하는 유통개혁으로, 생산자와 소비자가 직결되는 도시전업양계, 집국양계. 권지양계, 통합상사양계로 발전되고 있다.

Keywords