Transformation of Glutamic Acid to Glutamine by E. coli Glutamine Synthetase

E. coli Glutamine Synthetase에 의한 Glutamic Acid로부터 Glutamine 으로의 전환

  • Published : 1989.08.01

Abstract

Glutamine production from glutamate was carried out using glutamine synthetase from E. coli K-12 pgln 6 and baker's yeast, which supplies ATP into the reaction system through alcohol fermentation, simultaneously. With whole cells of E. coli K-12 pgln 6 as an enzyme source of glutamine synthetase, 11.8 g/ι of glutamine produced after 18-h incubation (60% yield based on a substrate, glutamate). Using the partially purified glutamine synthetase, 19.8 git of glutamine was produced after 5-h incubation. This amount of glutamine was correspond to 90% yield, based on substrate, glutamate.

E. coli K-12 pgln 6가 지니는 glutamine synthetase와 반응계에 ATP 공급을 위하여 빵효모를 동시에 이용하여 glutamate로부터 glutamine의 생산이 수행되었다. Glutamine synthetase의 효소원으로서 E. coli K-12 pgln 6 생균체를 사용하였을 때, 18시간 배양 후에 11.8g/ι의 glutamine이 생산되었다(기질인 glutamate 기준으로 60%의 수율). 부분정제된 glutamine synthetase를 이용하여, 5시간 후에 19.8g/ι의 glutamine이 생산되었다. 이 양은 glutamate 기준으로 90% 수율에 해당되는 것이다.

Keywords