Studies on the Purification and Biochemical Properties of Vitellin in the Antheraea yamamai Guerin-Meneville I. Isolation and Purification of Vitellin and its Change to Embryonic Development

천잠(Antheraea yamamai) Vitellin의 분리와 생화학적 특성에 관한 연구 I. Vitellin의 분리와 동정 및 배자발생에 따른 변동

  • 김철명 (농촌진흥청 잠업시험장) ;
  • 문재유 (서울대학교 농과대학, 농촌진흥청 잠업시험장, 농촌진흥청 잠업시험장)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

Antheraea yamamai vitellin was purified from matured eggs by polyacryamide gel electrophoresis, also stage dependent appearance, immunological comparison and relative content of the protein were investigated. 1. Vitellogenin, the precursor of vitellin, was first detected in the larval hemolymph at the late spinning stage by polyacrylamide gel electrophoresis and immunoelectrophoresis. 2. The electrophoretic mobility of the vitellin was identical with that of Bombyx mori and of Bombyx mandarina. However, the specific antiserum against A. uamamai vitellin did not react with either that of Bombyx mori or Bombyx mandarina in immumo-diffusion test. 3. Relative content of A. yamamai vitellin to the total soluble egg protein was 46.0 percent and did not change till eight days after oviposition. But the content started to decline from ten days after oviposition and was negligible in the five or serventeen month old eggs.

천잠의 알에서 난황 주단백질인 vitellin을 분리·정제하고 가잠 및 상잠의 vitellin과 첨잠 nitellin과의 면역학적 특성을 비교하였으며 천잠의 배자발생에 따른 난내 vitellin의 변동을 조사하였다. 1. 전잠의 체액 vitellogenin은 유충기의 토사말기부터 검출되었다. 2. 점잠의 vitellinm은 가잠 및 상잠의 vitellin과 저기영동상의 이동도는 같았으나 면역학적인 특성에 있어서는 비동질성이었다. 3. 천잠 vitellin은 함량은 전체 가용성 난단백질의 46.0%였으며, 배자발생에 따른 vitellin의 변동은 산난후 8일까지는 같은 수준이었나, 10일 이후부터는 감소되는 경향을 보이다가 5개월된 난과 17개월된 난에서는 상당히 미량만이 검출되었다.

Keywords