Effects of Dietary Polyunsaturated Fatty Acids and Vitamin E Supplementation on Vitamin E Levels of Serum, Liver and Brain in Chicks at Different Ages

과량의 비타민 E 첨가 및 다불포화지방 식이가 Age가 다른 Chick의 혈청과 조직 비타민 E 농도에 미치는 영향

  • 정은정 (연세대학교 가정대학 식생활학과)
  • Published : 1989.06.01

Abstract

The present study examined the effects of dietary PUFA and vitamin E supplementation(2,000 I.U./Kg diet) on vitamin E levels of serum, liver and brain in chicks aged one week (younger chick) and four weeks(older chick). 1) Younger chicks showed more sensitive response to vitamin E supplementation in the diet than older chicks in their serum levels, but not in liver levels. 2) Chicks fed excess vitamin E showed significantly higher levels of vitamin E in both serum and liver than unsupplemented groups. 3) PUFA diet lowered serum and liver vitamin E levels especially for vitamin E supplemented groups except for older chick liver at 3 weeks of the experimental period. 4) Vitamin E levels of brain were relatively lower than those of serum and liver and showed little change according either to the dietary PUFA or to vitamin E supplementation.

혈청내 비타민 E 농도는 부화후 1주된 군과 4주된 군 모두에서 비타민 E를 첨가해 준 II(CE)군과 IV(PE)군이 그렇지 않은 I(C)군과 III(P)군보다 각각 더 높았고, 식이내 비타민 E의 혈중 비타민 E 농도에 대한 반영은 부화후 1주된 군이 부화후 4주된 군보다 더 컸다. 2. 부후화 1주된 군의 경우 실험 3주에 비타민 E를 더 첨가해준 군(II군과IV)에서 PUFA에 의한 혈청 비타민 E 감소효과가 나타났다. 3. 간조직내 비타민 E 농도는 혈청에서와 마찬가지로 부화후 1주된 군과 4주된 군 모두에서 II(CE)군과 IV(PE)군 I(C)군과 III(P)군보다 높았고 (p<0.05), 실험 3주에 부화후 1주된군과 4주된 군에서 비타민 E를 더 참가해 준 경우에 과량의 PUFA에 의한 간조직내 비타민E 농도 감소를 보였다. 4. 실험 3주에 부화후 4주된 군의 뇌조직내 비타민 E 농도가 실험 초기에 비해 증가하는 경향을 보인것 이외에는 식이에 따라 뇌조직내 비타민 E 농도에 큰 변화가 없었고, 모든 실험 군에서 뇌조직의 비타민 E 농도는 혈청과 간조직 내의 비나민 E 농도에 비해 전반적으로 변화가 적으므로 혈청이나 간조직보다는 식이내의 비타민 E의 영향을 적게 받는 것으로 나타났다.

Keywords