Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 4 Issue 3
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- Pages.257-261
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- 1989
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Higher Alcohols composition in Korean Alcoholic Beverages
국내산 증류주의 고급 알콜 조성에 관하여
Abstract
In order to evaluate the characteristics and quality of various Korean alcoholic beverage, the higher alcohols profiles were analyzed by gas-chromatography. Total amount of the higher alcohols depended on the type and class of the liquors. Gaschromatographic analysis showed that the type of Gin, Rum and Vodka except for SB contain n-propanol mainly. The amount of the higher alcohols determined was proportional to the content of the originally fermented liquor in the whisky. The difference in the ratio of iso-amyl alcohol content to that of iso-butanol may be useful as a parameter in evaluating the class of the whisky.
1989년도 시판 중인 위스키, 브랜디 등 23종의 국산증류주에 대하여 고급 알콜 함량을 분석하고 조성비를 평가하였다. 얻어진 결과는 다음과 같다. 1. 위스키에 있어서 원액혼합비율이 높을수록 고급알콜의 함량이 높았으며, iso-amyl alcohol과 iso-butanol 함량의 비는 낮은 경향을 나타내었다. 2. 진, 럼, 보드카류는 고급 알콜 함량이 낮았으며, SA에서는 iso-butano, 그 외에서는 n-propanol만이 확인되었다. 3. 위스키류나 브랜디에서는 n-propanol , iso-butanol , iso-amyl alcohol의 고급 알콜 3종이 확인되었다.