Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 4 Issue 2
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- Pages.103-108
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- 1989
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Monitoring of Microbial Contaminants in Processing Line of Some Mushromm Canneries
양송이 통조림 공장의 미생물 오염도 변화 추적
Abstract
Three mushroom cannerries were selected by size which are representative vegetable processing firms in korea for monitoring microbial contamination of processing water, washing water, mushroom before and after washing through first and second washing tanks and, blanched and prolonged mushroom for certain time at room temperature. Total contamination degree was expressed as colony forming unit (CFU) of mesophilic aerobes. The contamination degree of processing water was
대표적 야채 가공제품의 하나인 양송이 통조림을 제조하는 공장을 규모별로 선정하여 용수와 원료의 오염도를 측정하고 세척, 자숙 및 경과시간별 총균수의 증감을 관찰하여 야채류 가공 시 공정설정에 필요한 미생물학적 기초자료를 얻었다. 이들 공장에서 사용하는 용수의 총균수는 10ml당