반 연속식 배양에 의한 효모 K. fragilis의 알콜발효 특성에 관한 연구

Investigation of the Ethanol Fermentation Characteristics of K. fragilis by Semicontinuous Culture

  • 허병기 (인하대학교 공과대학 생물공학과) ;
  • 류장수목영일 (아주대학교 공과대학 화학공학과 인하대학교 공과대학 생물공학과)
  • 발행 : 1989.07.01

초록

K. fragilis를 이용한 돼지감자의 반연속알콜발효에서 유효희석속도 및 주입기질 당농도의 변화가 정상상태에서의 알콜농도 및 알콜생산성에 미치는 영향을 시험을 통해 규명하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 주입기질의 치환시간 간격을 1시간을 했을 경우 유효희석속도는 비증식속도와 일치하여 연속발효실험의 희속속도와 같음을 알 수 있다. 유효의석속도가 0.425$^hr-1$에서도 wash out이 발생되지 않았으며 최대 알콜 생산성은 5.5g/l.hr이였고 이 경유 유효희석속도는 0.25$hr^hr-1$, 주입기질의 당농도는 85g/lsowl 135g/l사이에 분포되어 있다.

Semicontinuous alcohol fermentation of Jerusalem Artichoke by K. fragilis CBS 1555 was performed to investigate the effect of the effective dilution rate and influent sugar concentration to the ethanol concentration and alcohol productivity at steady state. When the time interval for the replacement of fresh influent with fermentation broth was less than or equal to 1 hr, the effective dilution rate was found out to be equal to the specific growth rate. Wash out was not occurred until the effective dilution rate, 0.425 hr-1, and the maximum alcohol productivity was around 5.5 g/1·hr. In this case, the effective dilution rate was 0.25 hr-1 and the influent sugar concentration was distributed from 85 g/l to 135 g/1.

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