Korean Journal of Microbiology (미생물학회지)
- Volume 27 Issue 3
- /
- Pages.221-224
- /
- 1989
- /
- 0440-2413(pISSN)
- /
- 2383-9902(eISSN)
Ethanol production from starch by protoplast fusion between aspergillus oryzae and saccharomyces cerevisiae
사상균과 효모의 세포융합에 의한 녹말로부터의 에탄올 생산
Abstract
Amylolytic filamentous fungus, Aspergillus oryzae and nonamylolytic sugar fermentable yeast, Saccharomyces cerevisiae were fused by protoplast fusion in order to develope microorganisms having their intergrated function. Aminoacid auxotrophic properties were used as a genetic marker of protoplast fusion, and 35% PEG 4000 was used as a fusogenic agent. Complementation frequengy of fusion was
녹말로부터 에탄올을 직접 생산하는 균주를 개발하고자 amylase 활성이 높은 Aspergillus oryzae와 알콜발효능이 있는 Saccharomyces cerevisiae의 원형질체를 융합하였다. 이들의 융합을 유도하기 위해서 fusogen으로 35% PEG 4000을 사용하였으며, 융합체의 선별을 위한 유전적 지표로는 아미노산 요구성을 사용하였다. 융합률은