Effect of Ginseng Paste Supplementation on Metabolism of Normal Rats

인삼죽의 보충급여가 정상 백서 대사에 미치는 영향

  • Choe. Myeon (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
  • Kim, Jong-Dae (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
  • Lim, Kyung-Ja (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
  • Lee, Dong-Il (Division of Product Development, Korea Ginseng Export) ;
  • Ju, Jin-Soon (Korea Nutrition Institute, Hallym University)
  • 최면 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 김종대 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 임경자 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 이동일 (고려인삼수출산업 연구개발실) ;
  • 주진순 (한림대학교 한국영양연구소)
  • Published : 1989.06.01

Abstract

To investigate the effect of ginseng supplementation on normal rats, one hundred and four Sprague-Dawley rats, 7 weeks old, were divided into three groups; control group, 5% ginseng paste supplemented group (5% group), and 20% ginseng paste supplemented group (20% group). From each group, 8 rats were sacrificed after 1 week, 2 weeks, 4weeks and 8 weeks of diet feeding. Body weights increased in the ginseng supplemented groups after 4 weeks of feeding. Swimming time was significantly increased in the ginseng supplemented groups. Increase of hemoglobin and serum triglyceride, and decrease of serum cholesterol, phospholipid, total lipid and LDL-cholesterol were observed for the ginseng supplemented groups, compared with the control group.

1) 체중은 1,2주 실험군에서는 별 변화가 없었으나 4주 및 8주 실험군에서는 인삼죽 원료 첨가군이 대조군에 비교할 때 체중의 증가를 보였다. 2)각 식이군별 수영시간은 대조군, 5% 첨가군, 20% 첨가군 순으로 유의적 증가를 보였다. 3)혈중 hemoglobin 은 4주 및 8주 실험군에서 인삼죽 원료 첨가군이 대조군과 비교할 때 증가함을 보였다. 4)20% 첨가군은 대조군에 비교하여 serum total cholesterol의 감소, Triglyceride의 증가, 인지질의 감소(4주 실험군), total lipid의 감소(4주, 8주 실험군), LDL-cholesterol의 감소(1주, 4주 실험군)를 보였다.

Keywords