미야이리균 첨가에 따르는 양식어류의 성장과 혈액성상에 대하여

The Effects of Miyairi (Clostridium butyricum Miyairi II 588) on the Hematology and Growth of Cultured Fishes

  • 전세규 (부산수산대학교 수족병리학과) ;
  • 오명주 (부산수산대학교 수족병리학과) ;
  • 정준기 (부산수산대학교 수족병리학과)
  • Chun, Seh-Kyu (Department of Fish Pathology National Fisheries University of Pusan) ;
  • Oh, Myoung-Joo (Department of Fish Pathology National Fisheries University of Pusan) ;
  • Chung, Joon-Ki (Department of Fish Pathology National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1989.12.30

초록

미야이리균(Clostridium butyricum Miyairi II 588)을 담수산 양식어류인 잉어, 틸라피아, 이스라엘잉어에 첨가하여 사육한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 잉어, 틸라피아, 이스라엘잉어에 대한 사육 실험 결과 0.1%의 미야이리균을 첨가한구에서 가장 효율적인 성장율을 나타내었다. 2. 각 어종의 혈액 검사를 실시하여 본 결과 혈액내의 적혈구수, 헤모글로빈량, 헤마토크릿트치에서는 이상을 발견할 수 없었으며, 혈청내 단백질의 증가와, 콜레스테롤의 감소, 글루코스의 증가가 나타났다. 3. 혈청내의 GOT와 GPT는 정상어제의 수치와 유사하게 나타났다.

The effects of Miyairi (Clostridium butyricum) on blood constituents and growth of cultured freshwater fishes, such as carp, tilapia and israeli carp were studied and then the following results were obtained : 1) All fishes produced the most efficient growth in 0.1% Miyairi-treated group. 2) Blood constituents of Miyairitreated group compared with those of contrul gruop showed no changes in RBCs. hemoglobin and hemato crit. and the increase in plasma protein and glucose. and the decrease in plasma cholesterol. 3) GOT level and GPT level in blood of Miyairi-treated group were almost equal to those in blood of control group.

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