Isolation of a Polysaccharide Producing Bacterium and Properties of Its Polysaccharide

다당류 생산세균의 분리동정 및 그 물질의 특성

  • Yoo, Jin-Young (Microbiology Laboratory, Korea Food Research Institute) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Science and Technology, Chungang University)
  • 유진영 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 정동효 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1989.09.30

Abstract

A bacterium synthesizing extracellular polysaccharide was isolated from soil and identified as Enterobacter agglomerans. The polysaccharide was found to be glucan polymer containing glucose and galactose in a molar ratio of 1 : 1.1. The aqueous solution was very viscous. The viscosity of 1% solution was 264 mPa.s. at $42\;sec^{-1}$ and yield stress was 4.89 Pa. The polysaccharide solution did not have thermal stability but pH and salt stability.

토양으로부터 점질성을 나타내 주는 물질 생산세균을 분리하였으며 이 균을 동정한 결과 Enterobacter agglomerans로 동정되었다. 이 균이 생산하는 다당류는 glucose와 galactose로 구성된 ${\beta}-glucan\;polymer$로 추정되었다. 이 다당류는 1% 농도에서 264 mPa.s.의 점도를 나타내며 항복치는 4.89Pa이었다. 한편 이 다당류 용액은 열안정성은 없으며 pH 및 NaCl에 대한 안정성은 있었다.

Keywords