쌀 종자 단백질의 2차원 전기영동적 분석

Two-Dimensional Electrophoretic Analysis of Rice Seed Proteins

  • 발행 : 1989.06.30

초록

다수확계(통일벼) 및 일반계 각각 3가지 품종의 각 출수후 6시기의 쌀종자에서 2% sodium dodecyl sulfate/5% ${\beta}-mercaptoethanol$로 단백질을 추출하여 1차원에서 등전점에 따라 분리한 후 2차원에서 분자량에 따라 분리하는 2차원 전기영동으로 각각의 단백질 지도를 작성하였다. 종합단백질 지도를 작성하였고 pH $5.2{\sim}8.3$, 분자량 $20,000{\sim}100,000$의 범위에서 300개 이상의 spots이 관찰되었다. 품종 및 출수시기에 따라 단백질 지도가 많은 차이를 보였다.

High resolution two-dimensional (2-D) electrophoresis with isoelectrofocusing in the first dimension and electrophoresis in sodium dodecyl sulfate in acrylamide gradient gels in the second dimension has been used to produce maps of proteins, extracted from rice seeds with 2% sodium dodecyl sulfate/5% 2-mercaptoethanol. Six rice cultivars-three Japonica types and three Tongil(high-yielding) types-at six maturities were studied. Composite map was constructed and more than 300 polypeptide spots were counted in the pH range of $5.2{\sim}8.3$ and molecular range of $20,000{\sim}100,000$. Vast differences were observed between varieties and between maturities in the maps.

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