Antioxidant Effect of some Chelating Agents on Soybean Oil

식용대두유에 대한 Chelating agent의 항산화 효과

  • Cho, Mi-Za (International College of Hotel Administration, Kyung Hee University) ;
  • Hahn, Tae-Sik (Institute of Food Development, Kyung Hee University) ;
  • Kwon, Tae-Bong (Korea Nutrition Institute, Hallym College) ;
  • Oh, Sung-Ki (Institute of Food Development, Kyung Hee University)
  • 조미자 (경희호텔전문대학 식품영양학과경희) ;
  • 함태식 (경희대학교 식량자원개발연구소) ;
  • 권태봉 (한림대학 한국영양연구소) ;
  • 오성기 (경희대학교 식량자원개발연구소)
  • Published : 1989.03.30

Abstract

Some chelating agents are evaluated as an antioxidant for the autoxidation of soybean oil. Soybean oil is autoxidized under a mild condition (the flow rate of 67ml $O_{2}/min$ and $50^{\circ}C$). The antioxidant effect is measured by active oxygen method, and the spectral change of autoxidized soybean oil examined. The antioxidant effect of chelating agents is increased in order of diphenic acid, naphthoquinone, pyromellitic acid, quinolinic acid and naphthalic acid, and particularly the effect is low in diphenic acid and naphthoquinone. It is found that the effect is more clearly demonstrated by NMR rather than IR and UV and that the effect is dependent on the functional group and geometric molecular structure of chelating agents.

식용대두유의 산화방지를 위하여 항산화제로서 Chelating agents의 항산화효과를 mild한 조건(67ml $O_{2}/min$, $50^{\circ}C$)하에서 A.O.M.법으로 측정하였으며 기기분석법 (UV,IR,MMR)에 의한 측정의 가능여부를 시험한 결과 다음과 같다. 1. Chelating agents의 항산화 효과는 diphenic acid(109.3%), naphthoquinone(111.2%), pyremellitic acid(168.6%), Quinolinic acid(183.6%), naphthalic acid(921.2%) 순으로 증가하였으며, Control에 비하여 각각 9.3, 11.2, 68.6, 83.6, 821.2% 증가하였다. 2. Chelating agents는 항산화 효과를 나타냈으며, 철과 등을 첨가했을 경우에 현저하였다. 또 이들의 항산화 효과는 화합물의 관능기와 분자구조에 따라 다르며 diphenic acid, naphthoquinone 등에서 낮았다. 3. 본 실험과 같이 mild한 조건하에서 NMR 분석법을 이용하여 항산화 효과를 측정할 수 있었으나 UV와 IR은 적당치 않았다.

Keywords