Changes in the Contents of General Compositions and Free Sugars of Oyster Mushrooms

느타리버섯의 일반성분(一般成分) 및 유리당(遊離糖)의 합량변화(合量變化)

  • Kim, Tae-Young (Agricultural Sciences Institute, R.D.A.) ;
  • Hong, Jai-Sik (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Lee, Tae-Kyu (Department of Food and Nutrition, Woo-Seok College) ;
  • Kim, Myung-Kon (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Oh, Kung-Chul (Department of Food Technology, Korea University)
  • 김태영 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
  • 홍재식 (전북대학교 식품가공학과) ;
  • 이태규 (전주우석대학 식품영양학과) ;
  • 김명곤 (전북대학교 식품가공학과) ;
  • 오경철 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1989.03.30

Abstract

Chemical composition of the oyster mushroom(Pleurotus spp.) at different cropping stage were analyzed. The contents of crude protein, soluble protein, reducing sugar, total sugar and crude fat in Pleurotus ostreatus 201 were a little higher than those of Pleurotus sajorcaju. The Component contents were not different from the first to the second flush, while the contents were slightly decreased from the third flush. A11 component contents were highest in $3{\sim}5cm$ pileus size, the contents were slightly decreased as pileus size increase to over $3{\sim}5cm$, except for reducing sugar. Crude fiber content in Pleurotus sajor-caju were a little more than Pleurotus ostreatus 201, and in course of increasing cropping time, ash contens of two strains were simmilar, and were decreased after the second flush. These component contents mere increased by the growth of the pileus. The sugars were identified as xylose, glucose, mannitol and trehalose in Pleurotus sajor-caju, and xylose, fructose, glucose, mannitol and trehalose in Pleurotus ostreatus 201, respectively. Mannitol and trehalose contents in Pleurotus sajor-caju were a little more than that in Pleurotus ostreatus 201. Glucose content of Pleurotus sajor-caju and Pleurotus ostreatus 201 was highest in $1{\sim}3cm$ pileus size, while other sugars in $3{\sim}5cm$ pileus size, and the sugar contents were decreased at over the above size of the pileus.

고온성(高溫性) 균주(菌株)인 P. sajor-caju와 저온성(低溫性) 균주(菌株)인 P. ostreatus 2-1, P. ostreatus 2-3, P. ostreatus 201의 균사생육(菌絲生育)과 버섯의 수량(收量)을 검토(檢討)하고 이들 중(中)에서 균사생육(菌絲生育)과 버섯수량(收量)이 양호(良好)한 P. sajor-caju, P. ostreatus 201 버섯균(菌)을 生育日數(생육일수)에 따라 각(各) 주기별(週期別)로 버섯크기별 일반성분(一般成分)과 당류(糖類)를 분석(分析)하였다. 4개(個)의 느타리버섯 균주중(菌株中)에서 균사생육(菌絲生育)과 버섯수량(收量)이 양호(量好)한 균주(菌株)는 P. sajor-caju와 P. ostreatus 201이었으며 P. sajor-caju 버섯의 전수획량(全收獲量)은 약 $20.2kg/m^{2}$이었고 P. ostreatus 201은 약 $19.79kg/m^{2}$이었다. 양(兩) 버섯중(中)에서 조단백질(粗蛋白質), 수용성(水容性) 순단백질(純蛋白質), 유리(遊離) 환원당(還元糖), 전당(全糖) 및 週脂肪(조지방) 함량(含量)은 P. ostreatus 201 버섯이 다소 높았으며 주기별(週期別)로는 이들 성분(成分)이 1,2주기(週期) 버섯은 비슷하나 유리환원당(遊離還元糖)을 제외하고는 $3{\sim}5cm$ 버섯에서 제일 높았고, 버섯 크기가 클수록 점진적으로 감소(減少)되었다. 양(兩) 버섯의 조섬유(粗纖維) 함량(含量)은 P. sajor-caju 버섯이 다소 높았고 주기(週期)가 경과(經過)할수록 점차 증가(增加)되었으며 무기물(無機物) 함량(含量)은 1,2주기(週期)는 비슷하였으나 3주기(週期)부터는 정차 감소(減少)되었고 버섯 크기가 클수록 이들 성분(成分)이 점진적(漸進的)으로 증가(增加)되었다. P. sajor-caju 버섯에서는 xylose, glucose, mannitol, trehalose, P. ostreatus 201 버섯은 xylose, fructose, glucose, mannitol, trehalose, P. ostreatus 201 버섯이 약간 높았으며, glucose는 양(兩) 버섯이 $1{\sim}3cm$ 크기의 버섯에서 많았고 나머지 당류(糖類)는 $3{\sim}5cm$ 크기의 버섯에서 많았으며 버섯이 커갈수록 이들 성분(成分)은 다소 감소(減少)되었다.

Keywords