Applied Biological Chemistry
- Volume 32 Issue 1
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- Pages.14-22
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- 1989
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Changes in the Contents of General Compositions and Free Sugars of Oyster Mushrooms
느타리버섯의 일반성분(一般成分) 및 유리당(遊離糖)의 합량변화(合量變化)
- Kim, Tae-Young (Agricultural Sciences Institute, R.D.A.) ;
- Hong, Jai-Sik (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Lee, Tae-Kyu (Department of Food and Nutrition, Woo-Seok College) ;
- Kim, Myung-Kon (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Oh, Kung-Chul (Department of Food Technology, Korea University)
- 김태영 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
- 홍재식 (전북대학교 식품가공학과) ;
- 이태규 (전주우석대학 식품영양학과) ;
- 김명곤 (전북대학교 식품가공학과) ;
- 오경철 (고려대학교 식품공학과)
- Published : 1989.03.30
Abstract
Chemical composition of the oyster mushroom(Pleurotus spp.) at different cropping stage were analyzed. The contents of crude protein, soluble protein, reducing sugar, total sugar and crude fat in Pleurotus ostreatus 201 were a little higher than those of Pleurotus sajorcaju. The Component contents were not different from the first to the second flush, while the contents were slightly decreased from the third flush. A11 component contents were highest in
고온성(高溫性) 균주(菌株)인 P. sajor-caju와 저온성(低溫性) 균주(菌株)인 P. ostreatus 2-1, P. ostreatus 2-3, P. ostreatus 201의 균사생육(菌絲生育)과 버섯의 수량(收量)을 검토(檢討)하고 이들 중(中)에서 균사생육(菌絲生育)과 버섯수량(收量)이 양호(良好)한 P. sajor-caju, P. ostreatus 201 버섯균(菌)을 生育日數(생육일수)에 따라 각(各) 주기별(週期別)로 버섯크기별 일반성분(一般成分)과 당류(糖類)를 분석(分析)하였다. 4개(個)의 느타리버섯 균주중(菌株中)에서 균사생육(菌絲生育)과 버섯수량(收量)이 양호(量好)한 균주(菌株)는 P. sajor-caju와 P. ostreatus 201이었으며 P. sajor-caju 버섯의 전수획량(全收獲量)은 약
Keywords