Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 18 Issue 3
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- Pages.328-332
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- 1989
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Proximate Composition and Mineral Content of Naked Barley Differing in Pearling Degrees
정맥수율별 쌀보리쌀의 일반 성분 및 무기질 함량
- Park, Sung-Hee (Dept. of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Kwan (Dept. of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Sung-Kon (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
- Park, Yang-Kyun (Dept. of Food Science and Technology, Mokpo National College)
- Published : 1989.09.30
Abstract
The main Kernels(7 and 18 mesh) of naked barley were pearled to remove 5% of the outer layer of the Kernel. The contents of protein, fat, ash and minerals of pearled barley with pearling degrees of
쌀보리(새쌀보리)의 주된 입자(7-10 mesh)를 5% 씩 정맥하고 정맥수율 70-100%인 쌀보리쌀의 일반성분과 무기질 함량을 분석 하였다. 단백질, 회분 및 지방 모두 정맥수율이 감소될수록 감소되었으며 단백질의 감소율이 적었다. 무기질도 일반성분과 비슷한 경향 이었으나, 정맥수율이 낮을수록 인, 칼륨, 마그네슘 및 나트륨은 그 함량이 크게 감소하였고, 철 및 칼슘은 완만한 감소를 보였다.
Keywords