Studies on the Heavy Metals of Common Restaurant Meals

대중음식중 중금속 함량

  • 김정헌 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 조남준 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 박성배 (서울특별시 보건환경연구원)
  • Published : 1989.09.30

Abstract

This study was performed to assess the contamination levels of the heavy metals (Pb, Cd, Cr, Cu, Fe, Zn and Mn) for common restaurant meals in Seoul area. The samples were seolong-tang, galbi-tang, yeukge-jang, kalguksoo, doenjang-chige, bibim-bab, bibim-nangmyon, bulgogi, chazang-myon, yanggobchang and zumuluk, which were seperated draind residues from fluids. The heavy metal contents were determined by atomic absorption spectrophotometer. The results obtained were as follows : ${\circ}$ The total amount of heavy metals per meals were $131.8{\mu}g\;lead,\;18.4{\mu}g\;cadmium,\;135.5{\mu}g\;chromium,\;804.9{\mu}g\;copper,\;7430.6{\mu}g\;iron,\;2807.4{\mu}g\;zinc,\;and\;841.6{\mu}g$ manganese. ${\circ}$ Intake levels per daily through common restaurant meals were lower than the daily intake limit established by FAO/WHO.

대중음식의 오염정도를 알아보기 위해 서울지역의 대중음식점에서 주로 이용되는 11종의 음식을 21개 지역 49개 식당에서 1인분씩 구득하여 7종의 중금속함량을 원자흡광광도계로 측정한 결과는 다음과 같다. ${\cdot}$ 대중음식 한그릇당 중금속 평균함량은 납 $131.8{\mu}g$, 카드뮴 $18.4{\mu}g$, 크롬 $135.5{\mu}g$, 구리 $804.9{\mu}g$, 철 $7430.6{\mu}g$, 아연 $2807.4{\mu}g$, 망간 $841.6{\mu}g$이었다. ${\cdot}$ 대중음식으로부터 1일 1인 중금속 총섭취량은 FAO/WHO의 허용량보다 모두 낮은 수준이었다.

Keywords