Effects of Evening Primrose Oil on Plasma Cholesterol and Fatty Acid Compositions of Erythrocyte Membrane and Aorta in Rats

달맞이꽃 종자유의 섭취가 흰쥐의 혈장 콜레스테롤과 적혈구막 및 대동맥의 지방산조성에 미치는 영향

  • Choi, Im-Soon (Department of Food & Nutrition, Dongduck Women's University)
  • 최임순 (동덕여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

Weanling male Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups according to the level of plasma cholesterol and then fed diets containing 15%(w/w) corn oil, lard or evening primrose oil (EPO) with 0.5% (w/w) of cholesterol. Corn oil without cholesterol was used as a dietary lipid source of control diet. After 4 weeks of feeding, the fatty acid compositions of the red blood cell membrane and aorta phospholipids were analyzed together with the plasma cholesterol level. The rats fed with EPO characterized by its content of gamma-linolenic acid (GLA) showed lower cholesterol concentration in plasma than the other groups . In the corn oil groups, plasma cholesterol level was not affected by the addition of dietary cholesterol. The concentrations of dihomogamma-linolenic acid and arachidonic acid, metabolites of GLA, in the tissue were increased in the EPO group compared with the other groups.

이유한 수컷 흰쥐를 혈장 콜레스테롤의 수준에 따라 미리 4군으로 분류한 다음 옥수수배아유, 돈지 및 달맞이꽃 종자유를 15% 함유하고 콜레스테롤이 0.5%씩 첨가된 실험식이로 사육하였다. 콜레스테롤을 첨가하지 않은 대조군의 식이유지 급원으로는 옥수수배아유를 사용하였다. 4주간의 사육실험 후 혈장 콜레스테롤과 적혈구막 및 대동맥의 지방산조성을 비교 분석하였다. 그 결과 달맞이꽃 종자유를 급여한 흰쥐는 다른 실험군에 비하여 혈장 콜레스테롤이 낮은 수준을 나타내었으며 옥수수배아유 섭취군에서 식이 콜레스테롤의 첨가 유무가 혈장 콜레스테롤의 수준에 큰 영향을 미치지는 못하였다. 그리고 상기 조직에서 달맞이꽃 종유의 섭취군에서 GLA의 대사산물인 DGLA와 AA의 함량이 증가하였다.

Keywords