Rheological Properties of Chestnut Starch Solution

밤전분 수용액의 리올로지 특성

  • Park, Hong-Hyun (Department of Food and Nutrition, International College of Hotel Administration, Kyung Hee University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Pyun, Yu-Ryang (Department of Food Technology, Yonsei University) ;
  • Lee, Shin-Young (Department of Fermentation Technology, Kangweon National University)
  • 박홍현 (경희호텔경영전문대학 식품영양학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 변유량 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 이신영 (강원대학교 발효공학과)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

Rheological properties of chestnut starch suspensions (3 and 4%, db) and gelatinized starch (4%, db) were investigated with a capillary and rotational viscometer, respectively. Starch suspensions had no yield stress and showed dilatant flow behavior in the temperature ranges of $30-65^{\circ}C$. However, starch suspension showed pseudoplastic flow behavior at $70^{\circ}C\; and\;above\; 65^{\circ}C$ for 3 and 4% concentration, respectively Flow activation energy below $50^{\circ}C$ was 0.56 kcal/mole but increased to 51.9-80.8 kcal/mole at $60-70^{\circ}C$. The behavior of gelatinized starch (4%) was pseudoplastic regardless of heating temperature $(65-80^{\circ}C)$ and time (15-60 min). The apparent viscosity of the starch remained constant after heating at $80^{\circ}C$ for 45 min. The swelling power and log apparent viscosity showed similar pattern. The activation energy of the apparent viscosity of the geletinized starch at $70-80^{\circ}C$ was 13.09kcal/mole. The apparent viscosity of thermal-gelatinized $(90^{\circ}C)$ starch was lower than that of 15 psi-gelatinized starch.

밤전분 현탁액(3% 및 4%)의 유동특성을 모세관 점도계로 분석하였을 때 $30-65^{\circ}C$에서 항복응력이 존재하지 않는 딜라탄트유체의 거동을 보였다. 그러나 3% 전분 현탁액은 $70^{\circ}C$에서, 4% 전분현탁\액은 $65^{\circ}C$ 이상에서 의가소성 유체의 거동을 보였다. 밤전분 현탁액의 점조도지수의 활성화에너지는 $50^{\circ}C$이하에서는 0.56kcal/mole, $60-70^{\circ}C$에서는 51.9-80.8 kcal/mole 이었다. 전분 호화액(4%)의 유동특성을 회전점도계로 측정하였을 때 가열온도 및 시간에 관계없이 겉보기 점도는 지수적으로 감소하여 의가소성을 나타내었다. 밤전분 호화액을$65-80^{\circ}C$로 가열했을 때의 겉보기 점도의 대수값은 동일온도에서의 전분의 팽화력과 밀접한 관계를 보였다. 가열온도 $70-80^{\circ}C$에서의 겉보기 점도의 활성화 에너지 값은 13.9kcal/mole이었다. 상압$(90^{\circ}C)$ 및 가압$(121^{\circ}C)$ 호화액은 측정온도의 증가에 따라 겉보기 점도가 감소하였으나, 가압호화액은 측정온도의 증가에 따라 겉보기 점도가 감소하였으나, 가압호화액의 겉보기 점도는 동일온도에서 상압호화액의 겉보기 점도보다 높은 값을 보였다.

Keywords