고점도 다당류생산 미생물의 분리 및 특성

A Yellow Pigmented Soil Bacterium Producing a Polysaccharide of High Viscosity

  • 유진영 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 정동효 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Yoo, Jin-Young (Microbiology Laboratory, Korea Food Research Institute) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Science and Technology, Chung Ang University)
  • 발행 : 1989.06.01

초록

산업용 다당류의 개발을 목적으로 고점도의 다당류생산 미생물을 토양으로부터 분리하였다. 본 세균은 동정한 결과 Pseudomonas mendocina로 생각되었다. 본 세균이 생산하는 다당류는 o-acetyl기를 함유한 ${\beta}-glucan$으로 추정되며 구성당으로서는 포도당과 람노오스가 몰비로 2.2 : 1.0 구성으로 되어 있고 수용액은 의가소성 유체이다. 1% 용액은 428mPa.s의 점도를 나타내며 항복치는 8.89Pa이다. 이 용액은 열안정성은 없으며 pH 안정성과 염안정성은 있었다. 유동활성화에너지는 6.57 Kcal 이다.

A strictly aerobic bacterium forming yeller pigment and a highly viscous polysaccharide was isolated. The bacterium was identified as Pseudomonas mendocia. The polysaccharide was presumed to be ${\beta}-glucan$ with o-acetyl group in its structure and the constituent sugar components were glucose and rhamnose in the molar ratio of 2.1: 1.0. The intrinsic viscosity was 64.73dl/g. The apparent viscosity of 1% aqueous solution was 428 mPa.s. at $42\;sec^{-1}$ and the yield stress of the solution was 8.89Pa. The polysaccharide did not have thermal stability but show pH and salt stability.

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