Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 21 Issue 3
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- Pages.391-398
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- 1989
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- 0367-6293(pISSN)
Analysis of Molecular Species of Vegetable Oil Triglycerides by Capillary Column GC-MS
Capillary Column GC-MS에 의한 식물유 트리글리세리드 분자종의 분석
- Yoon, Hyeung-Sik (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kim, Seon-Bong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Park, Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- Published : 1989.06.01
Abstract
Triglyceride molecular species In some vegetable oils were analyzed by capillary column gas chromatography and electron impact ionization mass spectrometry utilizing selected ion monitoring. Triglycerides were separated according to their molecular weights and their degrees of unsaturation on
Capillary column GLC를 사용하여 트리글리세리드를 분리하고 분리된 각 peak를 GC/MS의 selected ion monitoring 분석을 통하여 동정하는 트리글리세리드 분자종 분석방법의 적용 타당성을 검토하기 위하여 표준 트리글리세리드 및 옥수수유, 홍화유, 면실유의 트리글리세리드를 시료로 하며 실험하였다. 그 결과 시료유 트리글리세리드는 capillary column GLC(65% methylphenylsilicone)상에서 acyl기의 총탄소수별 및 이중결합수에 따라 분리되고, acyl기의 총탄소수와 이중결합수가 같을 경우는 구성 지방산의 극성차에 따라 분리되는 특성을 보였다. 그리고 분리된 각 분자종 peak의 동정을 위해 트리글리세리드의 GC/MS상의 질량 spectrum중