The Effects of Temperature, Salinity and Diet on the Larvae of the Fresh Water Prawn, Macrobrachium koreana (De Kwon)

담수산 새우, Macrobrachium koreana (De Kwon)의 유생에 대한 수온, 염분 및 먹이의 영향

  • Published : 1988.09.01

Abstract

The effects of temperatures, salinities and diets on the larvae of the fresh water prawn, Macrobrchium koreana were studied. Survival rates were decreased with increasing salinity concentrations, and the second larval stages were almost died in 48 hours in over $40\%$ sea weter$(13.7\%)$. The intermolt duration of the each stage were shortend with increasing water temperature, and the optimum temperatures of the larvae were from $22^{\circ}C\~26^{\circ}C$ The larvae fed with the meat of Tapes japonicus showed the highest survival rate. When the larvae were fed with the eggyolk powder, all the lauvae died before fourth zoea. Under starved condition moltings were continued up to third zoea.

Macrohrachium koreana의 유생에 대한 수온, 염분 농도 및 먹이의 영향을 조사한 결과는 다음과 같다. 염분농도가 증가 할수록 생존율이 감소했고, 제2기 유생은 $40\%$ 해수농도$(13.7\%_{\circ})$이상 일때는 48시간내에 대부분 죽었다. 수온이 상승할 수록 각 stage별 소요기간이 짧아졌으며, 이들 유생의 성장에 알맞는 수온은 $22^{\circ}C\~26^{\circ}C$로 나타났고, 수온 $30^{\circ}C$에서는 생존율이 떨어졌다. 먹이효과는 바지락 급식구에서 가장 생존율이 높았고 무급식구와 분말급식구에서는 제4기 유생이 될때까지 대부분 죽었다.

Keywords