Korean Journal of Agricultural Science (농업과학연구)
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.27-35
- /
- 1988
- /
- 2466-2402(pISSN)
- /
- 2466-2410(eISSN)
Studies on Cultural Characteristics of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst
Ganoderma lucidum(Fr.) Karst의 배양적(培養的) 특성(特性)에 관(關)한 연구(硏究)
- Seo, Geon Sik (Dept. of Agricultural Biology, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Shin, Gwan Chull (Dept. of Agricultural Biology, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Park, Jong Seong (Dept. of Agriculture, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.)
- Published : 1988.06.30
Abstract
In order to elucidate the systematic taxonomy and genetic characters of Canoderma lucidum, cultural characteristics of the fungus were investigated. Mycelial growth of Ganoderma lucidum were favorable on oat meal agar medium, and optimum temperature and pH of the medium for mycelial growth were
한국산(韓國産) 영지(靈芝)버섯의 계통분류(系統分類) 및 유전형질(遺傳形質)을 탐색(探索)하기 위하여 영지균(靈芝菌)의 배양적(培養的) 특성(特性)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 한국산(韓國産) 자생영지균(自生靈芝菌)은 Oat meal agar 및 Rice bran extract agar에서 균사생장(菌絲生長)이 양호(良好)하고 Mycelial sector, Mycelial strand, Concentric zone의 형성(形成)은 배지(培地)의 영향(影響)을 받으나 균주(菌株)에 따라서도 차이(差異)를 보였다. 2. 영지균(靈芝菌)은 온도(溫度)
Keywords