식물성(植物性) 유기물질(有機物質)의 부숙과정중(腐熟過程中) 부후물질특성(腐朽物質特性)에 관(關)한 연구(硏究) -IV. 밀짚과 호밀짚의 부식산(腐植酸)의 산가수분해용액중(酸加水分解溶液中) Amino 산(酸)의 함량(含量)

A Study on the Characteristics of Humic Materials Extracted from Decomposing Plant Residues -IV. Amino Acids in the Hydrolysates of Humic Acids Extracted from Straw of Wheat and Rye

  • 발행 : 1988.12.30

초록

밀과 호밀짚을 부숙(腐熟)시키면서 경시적(經時的)으로 시료(試料)를 채취(採取)하여 부식산(腐植酸)을 추출정제(抽出精製)한 후 산가수분해액중(酸加水分解液中)에 함유(含有)되어 있는 amino산(酸)을 분석(分析)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 부식산(腐植酸)의 가수분해액중(加水分解液中)에 함유(含有)되고 있는 amino산(酸)의 양(量)은 밀짚과 호밀짚간(間)에는 부숙정도(腐熟程度)에 따라 차이가 있었다. 2. 두 시료(試料) 공(共)히 중성(中性) amino산(酸)이 제일 많았고 산성(酸性) amino산(酸), 염기성(鹽基性) amino산(酸)의 순(順)이었다. 3. 90 일간(日間) 부숙(腐熟)시킨 두 시료(試料)의 부식산중(腐植酸中)에 함유(含有)되고 있는 전(全)amino산양(酸量)은 밀짚이 호밀짚에 비해 훨씬 많았다. 4. Argine, histidine, tyrosine을 제외(除外)한 기타(其他) amino산(酸) 함량(含量)이 증가(增加)했는데 비해 호밀짚의 경우는 lysine, phenylalanine, tyrosine, methione 만이 증가(增加)했다. 5. 충분(充分)히 부숙(腐熟)시킨 호밀짚에서 추출(抽出)한 부식산(腐植酸)의 산가수분해액중(酸加水分解液中)에는 phenylalanine과 tyrosine이 대단(大端)히 많이 함유(含有)하고 있었다. 6. 부숙화과정(腐熟化過程)에 들어간 시료(試料)에서는 arginine은 조금도 검출(檢出)되지 않았다.

Humic acids were extracted from straw of wheat and rye at three different stages of decomposition. Contents and distribution of amino acids in the hydrolysates of humic acids were examined and the results obtained can be summarized as the following: 1. Contents and distribution of amino acids in the hydrolysates of humic acids differ from plant to plant and from one stage of decomposition to another. 2. Neutral amino acids as a group take the largest portion of the total amino acids in humic acid hydrolysates followed by the acidic and the basic. 3. The total amount of amino acids in decomposed wheat straw at the 90 days of humification was greater than that in the case of rye straw. 4. Contents of amino acids other than arginine, histidine and tyrosine were increased in the case of wheat straw, while only the contents of lysine, phenylalanine, tyrosine and methionine were observed to increase in the case of rye straw. 5. Exceptionally high contents of phenylalanine and tyrosine were measured in the hydrolysate from rye straw taken at the end of experimental period. 6. No amount of arginine was detected in any hydrolysate of humic acids from decomposed plant residues.

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