토양(土壞)에서 분리(分離)한 Chitinase 생성(生成) 방선균(放線菌)의 분류동정(分類同定)

Studies on the Classification and Identification of Actinomycetes Producing Chitinase isolated from Soil

  • 김영일 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김용웅 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김광식 (전남대학교 농과대학 농화학과)
  • Kim, Yeong-Yil (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture Chonnam National University) ;
  • Kim, Yong-Woong (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture Chonnam National University) ;
  • Kim, Kwang-Sick (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture Chonnam National University)
  • 발행 : 1988.09.30

초록

전남일원(全南一圓)의 토양(土壤) 및 유기물(有機物)로부터 분리(分離)된 세포외(細胞外) Chitinase활성(活性)이 높은 방선균(放線菌) S-25, S-42, S-172, S-267균주(菌株)의 분류학적(分類學的) 특성(特性)을 검토(檢討)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 형태적(形態的)으로 전균주(全菌株)가 Smooth한 표면구조(表面構造)의 포자(胞子)와 회색(灰色)의 기균사를 형성(形成)하였다. 그러나 포자(胞子)사슬의 형태(形態)는 S-25, S-172균주(菌株)가 Spiral type, S-42균주(菌株)는 Recticulum apertum type이었으며 S-267균주(菌株)는 Rectiflexibles type이었다. 2. 균주(菌株)의 화학적(化學的) 조성(組成)은 세포벽(細胞壁) 구성성분(構成成分)으로 L.L-diamininopimeric acid와 Glycine을 Phospholipid로서 Phosphatidyl inositol과 Phosphatidyl ethanolamine을 함유(含有)하였다. 3. 생리적(生理的) 특징(特徵)으로써 전균주(全菌株)가 호기성(好氣性)이었으며, 탄소원(炭素源)으로 Sucrose를 제외(除外)한 대부분의 당(糖)과 유기물(有機物)을 이용(利用)하였다. 4. 이상의 분류학적(分類學的) 특성(特性)을 검토(檢討)한 결과(結果) 각(各) 균주(菌株)를 Streptomyces sp. S-24, Streptomyces sp. S-42, Streptomyces sp. S-172 그리고 Streptomyces sp. S-267로 분류(分類), 동정(同定)하였다.

Four actinomycetes which produces extracellular chitinase were isolated from soil and organic matter all over the Chonnam provincial area. The chemical composition, morphological, cultural and physiological properties of isolated strain S-25, S-42, S-172 and S-267 were studied in relation to the toxonomical properties. All of strains contained phospholipids such as phosphatidyl ethanolamine, phosphatidyl inositol and diphosphatidyl glycerol. The components of cell wall in all strains have L, L-DAP, Glutamic acid, Alanine, Glycine and Glucosamine. The surface of spore is smooth and colony is grey in all strains, Based on the results obtained in these experiments all of strains are identified as Streptomyces sp.S-25, Streptomyces sp.S-42, Streptomyces sp.S-l72 and Streptomyces sp. S-267.

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