Studies on the Enzymatical Properties of Streptomyces sp. S-45 Isolated from Soil

토양(土壤)에서 분리(分離)한 Streptomyces sp. s-45의 효소학적(酵素學的) 성질(性質)에 관한 연구(硏究)

  • Kim, Yeong-Yil (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University) ;
  • Kim, Yong-Woong (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University) ;
  • Kim, Kwang-Sik (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University)
  • 김영일 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김용웅 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김광식 (전남대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1988.06.30

Abstract

Enzymatical properties of Streptomyces sp. S-45 producing chitinase and ${\beta}$-1.3-glucanase isolated from soil were investigated. Chitinase activity was 3.01(U/ml) and ${\beta}$-1.3-glucanase activity was 2.49(U/ml). The optimum medium for mycolytic enzyme production of strain was composed of 0.7% colloidal chitin, 0.3% glucose, 0.5% asparagine, 0.2% peptone, 0.01% NaCl, 0.01% $K_2HPO_4$ and 0.01% $MgSO_4{\cdot}7H_2O$ in intial pH 7.0. The optimal condition for mycolytic enzyme activities were: pH 6.5-7.0, $45-50^{\circ}C$. Enzyme activities were activated by metal ion as $10^{-2}M\;Co^{{+}{+}}$, $Cu^{{+}{+}}$, $Mn^{{+}{+}}$, $Al^{{+}{+}{+}}$ and $10^{-3}M\;Sn^{{+}{+}}$ but $Ag^{{+}{+}}$, $Hg^{{+}{+}}$ inhibited.

토양(土壤)으로부터 분리(分離)한 Streptomyces sp. S-45 균주(菌株)의 효소학적(酵素學的) 성질(性質)을 검토(檢討)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 분리균(分離菌) Streptomyces sp. S-45의 Chitinase activity는 $3.01({\mu}/m{\ell})$이고 ${\beta}$-1.3-Glucanase activity는 $2.49({\mu}/m{\ell})$이었다. 2. 탄소원(炭素原)으로서 Colloidal chitin 0.7%, Glucose 0.3%, 질소원(窒素原)으로서 Asparagine 0.5%, Peptone 0.2% 존재(存在)가 효소생산(酵素生産)에 효과적(效果的)이었다. 3. 최적(最適) 효소생성(酵素生成) 조건(條件)으로 pH 7.0, $30^{\circ}C$에서 6일간(日間) 진탕배양시(培養時) 최고(最高)의 효소생성(酵素生成)을 나타내었다. 4. 효소(酵素)의 활성(活性)에 미치는 최적(最適) 작용조건(作用條件)은 pH 6.5~7.0, 온도(溫度)는 $45{\sim}50^{\circ}C$였다. 5. 본(本) 효소(酵素)는 pH6.0~7.0에서 안정성(安定性)이 가장 높았고, $80^{\circ}C$로 10분(分) 처리시(處理時) Chitinase는 10%, ${\beta}$-1.3-Glucanase는 12%로 잔존활성(殘存活性)이 감소(減少)하였다. 6. 금속(金屬)이온에 대한 효소(酵素)의 영향(影響)은 $Co^{{+}{+}}$, $Cu^{{+}{+}}$, $Mn^{{+}{+}}$, $Al^{{+}{+}{+}}$$10^{-2}M$$Sn^{{+}{+}}\;10^{-3}M$에서 활성(活性)이 증대(增大)하였고, $Ag^{{+}{+}}$, $Hg^{{+}{+}}$는 현저(顯著)한 저해작용을 하였다.

Keywords