KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 33 Issue 1
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- Pages.38-47
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- 1988
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
Studies on the Varietal Response of Soybeans to Nitrogen Application level Under the Different Soil Acidity I. Effects of pH and Nitrogen Application Level on Nodulation, Allantoin-N and Total Nitrogen Content of Soybean Plants
대두의 토양산도에 따른 질소반응 연구 I. 토양 및 양액의 산도와 질소시용량이 콩의 근류착생, Allantoin 태질소 및 전질소함량에 미치는 영향
- Lee, Hong-Suk (Dept. of Agronomy, Seoul National University) ;
- Kwon, Oh-Ha (Dept. of Agronomy, Seoul National University) ;
- Kim, Kwang-Ho (College of Agriculture, Kon-Kuk University)
- Published : 1988.03.01
Abstract
To determine the response of soybean cultivars to nitrogen in relation to acidity, nodulation, content of allantoin nitrogen and major chemical compositions of soybean plants were investigated with two cultivars under two levels of soil pH and four levels of nitrogen fertilization in a field and nutri-culture experiments. Nodulation and contents of allantoin nitrogen, total nitrogen, potassium, calcium, magnesium and manganese of soybean plants decreased under acidic condition, but the degree of decrease was smaller in the variety Jangbaegkong compared to the variety Danyeobkong. On the other hand, nodulation, content of allantoin nitrogen and potassium decreased with increased nitrogen fertilization, particulary under pH 7 condition. Nodulation was positively correlated with the content of allantoin nitrogen of soybean plants. The content of total nitrogen of soybean plants increased with increased nitrogen fertilization, and this tendency was remarkable under acidic condition and in the variety Jangbaegkong.
토양 및 양액의 산도와 질소시용이 대두의 근류착생과 식물체중의 allantoin태질소 및 전질소함량과 주요무기성분함량에 미치는 영향을 구명하여 산도에 따른 질소반응을 밝히기 위하여 장백콩과 두엽콩을 시험하여 산도를 산성(pH 5)과 중성(pH 7) 조건으로 하고 질소시용량을 4수준으로 하여 양액재배 및 포장시험을 실시하였는데 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 근류의 착생은 산성조건에서 적었고 질소증시에 의하여 감소하는 경향이었는데 무질소구는 표준질소구보다 떨어졌으며 특히 근류의 건물중은 중성조건에서 질소증시에 의하여 현저히 감소하였다. 2. 식물체중의 allantoin 태 질소함량은 엽보다 줄기중에 현저히 많았는데 산성조건과 질소증시에 의하여 감소하였고 특히 중성조건에서 질소증시에 의한 allantoin 태 질소함량의 감소가 현저하였으며 이와같은 경향은 단엽콩에서 더욱 현저하게 나타났다. 3. 근류의 착생정도는 식물체중의 allantoin 태 질소함량과 유의적인 상관관계를 나타내었다. 4. 식물체중의 전질소함량은 pH가 낮은 산성조건에서 감소하였고 질소증시에 의하여 증가하였는데 그 정도는 산성조건에서 현저하였고 특히 장백콩에서 잘 나타났다. 5. 식물체중의 K, Ca, MG, Mn 등의 함량도 산성조건에서 감소하였고 칼리함량은 질소시용량의 증가에 의하여 감소하는 경향이었다. 6. 상성조건에 의한 근류의 착생, 식물체중의 allantoin 태질소 및 전질소함량 등의 감소정도는 단엽콩에 비하여 장백콩에서 적게 나타나 내산성 품종의 특성을 나타내었다.
Keywords