Isolation and Identification of Xylose fermenting Yeast

Xylose 발효효모의 분리 및 성질

  • 김남순 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 서정훈 (경북대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • Published : 1988.12.01

Abstract

Ethanol productivity of a xylose fermenting yeast (Candida sp. X-6-4l) isolated from soil was investigated in laboratory scale using Erlenmeyer flask and mini-jar tormentor. The optimal conditions of xylose fermentation in flask experiment were pH 4, asparagine as nitrogen source, xylose 20g/$\ell$, and in these condition, ethanol yield was about 80% to theoretical yield. Using mini-jar fermentor containing 5% total sugar with 2.5% xylose and 2.5% glucose, we obtained 2.3%(v/ v) ethanol and the corresponding efficiency was 72.3% of total sugar. In this case, the consumming speed of sugar under aerobic condition was faster than that of anaerobic condition, and glucose was used previously to xylose. The optimum concentration of xylose for ethanol fermentation in mini-jar fer-mentor scale was 5%, and the efficiency was 69% of total sugar(Alc.2.2% v/v).

Xylose 발효효모를 토양에서 분리하였으며 (X-6-41) 이는 Lodder씨 분류기준에 따라 Candida 속으로 동정되었다. 삼각플라스크 정치배양법에 의한 xylose 발효시 2% xylose, N원 asparagine, pH 4에서 발효율 약 80%로 나타났고 Mini-Jar for mentor를 이용하여 glucose와 xylose를 1 : 1로 혼합한 총당 5% 기질에서 발효를 시켜 본 바 발효율은 총당에 대해 약 72.3%(alcohol 2.3%(v/v)였다. 본 균주에 의한 xylose 발효는 일반적으로 보고된 바와 같이 호기적 발효과정이였으며 glucose와 xylose 혼합기질의 경우 glucose가 먼저 이용되고 xylose가 나중에 이용되는 것으로 나타났다. 5% xylose를 기질로 하여 Mini-Jar fermentor에서 발효시켰을 때 최대 발효율 69%(alcohol 2.2%(v/v)로 나타났으며 발효중에 xylitol이 생성되었다.

Keywords